Agencija za vodno područje rijeke Save: Stagnacija i blago opadanje vodostaja

Padavine koje su pale u proteklom periodu uvjetovale su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

“Kako je i najavljeno u informaciji o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH izdatoj 3. decembra u 10 sati, usljed obilnijih padavina zabilježen je porast vodostaja na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH”, navodi se u saopštenju Agencije za vodno područje rijeke Save (AVP Sava) Sarajevo.

Hidrološke stanice na kojima je bio dostignut nivo pri kojem počinje kontinuirano obavještavanje institucija prema Federalnom operativnom planu odbrane od poplava, su: Ključ, Ilidža, Žepče i Maglaj.

Od jutros u devet sati svi vodostaji su ispod nivoa za obavještavanje tako da je slanje automatskog izvještaja prestalo danas u devet sati. Trenutno se bilježi stagnacija i blago opadanje vodostaja, koje se zbog topljenja snijega odvija sporije nego obično.

Prema meteorološkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Na većini hidroloških stanica ne očekuje se značajniji porast vodostaja koji bi mogao prouzrokovati značajnija izlijevanja vodotoka iz korita. Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Fojnice te na njenim pritokama: Dragača, Lepenica i Kreševka.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez”, navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

AVP Sava nastavlja s redovnim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

faktor.ba

Radio AS