Akcijom sadnje odraslih stabala u naselju Alipašino Polje obilježen Svjetski dan šuma

Foto: Let’s Do It Bosna i Hercegovina

Akcijom sadnje stabala u naselju Alipašino Polje, u organizaciji “Let’s Do It” tima, obilježen je Svjetski dan šuma u Sarajevu.

Današnja akcija početak je ovomjesečne sadnje 50 odraslih stabala koja će biti zasađena u urbanim sredinama sedam opština u Kantonu Sarajevo.

Mladi aktivisti danas su, u saradnji sa KJKP Park, zasadili prva od 50 planiranih stabala. Stabla su zasađena u blizini dječjeg igrališta u ulici Semira Frašte, a u pitanju su mlade sadnice ruja, judinog drveta i sorbusa.

Osim na ovoj lokaciji, na području Novog Grada stabla će biti zasađena na još tri lokacije – kod OŠ “Umihana Čuvidina”, kod OŠ “Skender Kulenović” i uz dječije igralište u ulici Oslobodilaca Sarajeva.

Foto: Let’s Do It Bosna i Hercegovina

Kako su najavili iz preduzeća Park, nova stabla bit će zasađena i uz dječije igralište u Hrasnici, uz dječija igrališta u ulicama Husrefa Redžića i Nusreta Šišića Dede u opštini Centar, kod Srednje tekstilne škole u Starom Gradu, u dvorištu OŠ “6. mart” u Hadžićima, kod Treće gimnazije, na Trgu heroja i uz dječije igralište u ulici Zmaja od Bosne u Novom Sarajevu, te kod dva dječija igrališta u ulicama Feriza Merzuka i Omladinska u Vogošći.

Riječ je o ukupno 14 gradskih lokacija koje uglavnom koriste djeca i mladi, a na svim lokacijama bit će zasađene iste vrste listopadnog drveća, i to 18 stabala ruja i po 16 stabala judinog drveta i sorbusa.

Aktivnosti sadnje u ovoj godini, kako su istakli iz organizacije “Let’s Do It”, finansira Coca-Colina fondacija (The Coca-Cola Foundation). Partner projekta je Vlada Kantona Sarajevo, dok će sva stabla zasaditi ekipe preduzeća Park sa članovima “Let’s Do It” tima.

Foto: Let’s Do It Bosna i Hercegovina

Nakon današnje akcije sadnje na Alipašinom Polju, istu je podržao i KJKP RAD Sarajevo, čiji su radnici izvršili pranje sportskog terena, odnosno dječijeg igrališta.

“Zahvaljujemo se uposlenicima KJKP Park Sarajevo koji su nam pružili podršku tokom sadnje, kao i uposlenicima KJKP RAD Sarajevo koji su po završetku naših aktivnosti očistili park i oprali sportske terene”, naveli su iz “Let’s Do It” tima.

(Feđa Kulina/Radio AS Sarajevo)

Radio AS