Akcijom sadnje odraslih stabala u naselju Alipašino Polje obilježen Svjetski dan šuma

Akcijom sadnje odraslih stabala u naselju Alipašino Polje u blizini dječjeg igrališta u ulici Semira Frašte, u organizaciji Let’s Do It tima obilježen je Svjetski dan šuma u Sarajevu.

Mladi aktivisti u saradnji sa preduzećem Park zasadili su prva od 50 planiranih stabala koja će biti zasađena u narednim danima. U pitanju su stabla ruja, judinog drveta i sorbusa i to mlade sadnice proizvedene i uzgajane u Parkovim rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović Koloniji.

Današnja sadnja početak je ovomjesečne sadnje 50 odraslih stabala u urbanim sredinama sedam opština u Kantonu Sarajevo.

Osim današnje lokacije, u Novom Gradu stabla će biti zasađena na još tri lokacije i to kod OŠ “Umihana Čuvidina”, kod OŠ “Skender Kulenović” i uz dječije igralište u ulici Oslobodilaca Sarajeva. Nova stabla dobit će površina uz dječije igralište u Hrasnici, uz dječija igrališta u ulicama Husrefa Redžića i Nusreta Šišića Dede u opštini Centar, kod Srednje tekstilne škole u Starom Gradu, u dvorištu OŠ “6.mart” u Hadžićima, kod Treće gimnazije, na Trgu heroja i uz dječije igralište u ulici Zmaja od Bosne u Novom Sarajevu, te kod dva dječija igrališta u ulicama Feriza Merzuka i Omladinska u Vogošći.

U pitanju je ukupno 14 gradskih lokacija koje uglavnom koriste djeca i mladi, a na svim lokacijama bit će zasađene iste vrste listopadnog drveća i to 18 stabala ruja i po 16 stabala judinog drveta i sorbusa.

Aktivnosti sadnje u ovoj godini, kako su istakli iz organizacije Let’s Do It finansira Coca-Colina fondacija (The Coca-Cola Foundation), a partner u sadnji u Kantonu Sarajevo je Vlada KS, dok će sva stabla zasaditi ekipe preduzeća Park sa članovima tima Let’s Do It.

Nakon današnjih aktivnosti sadnje na Alipašinom polju, akciju je podržalo i KJKP RAD Sarajevo, a izvršeno je pranje sportskog terena, odnosno dječijeg igrališta.

“Zahvaljujemo se uposlenicima KJKP Park Sarajevo koji su nam pružili podršku tokom sadnje, kao i uposlenicima KJKP RAD Sarajevo koji su po završetku naših aktivnosti očistili park i oprali sportske terene”, naveli su iz Let’s Do It tima.

(F.K./Radio AS Sarajevo)

Radio AS