Aktivisti ispred Vlade KS protiv nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici

Neformalna grupa građana “Hoćemo pitku vodu čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu” danas je održala protest ispred sjedišta Vlade Kantona Sarajevo, kako bi pozvali Vladu i Skupštinu da pod hitno donesu odluke koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području.

Manja grupa okupljenih aktivista pozvala je nadležne da ne dozvole da grad Sarajevo ostane bez pitke vode i čistog vazduha.

Podsjećaju na to da su za ove planinske ljepotice, prostornim planom predviđeni najviši oblici zaštite, međutim, još od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata-apartmana, te nedopustivoj sječi šume i krčenju šumskog zemljišta na ovom lokalitetu. Na sceni je, upozoravaju, bezobzirno narušavanje svih procedura, uprkos svim pravilima i uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode.

Okupljeni podsjećaju da je ovaj problem proistekao iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana KS iz 2017. koji nije u skladu s važećim prostornim planom višeg nivoa, kao ni sa Federalnim prostornim planomiz 1981. godine, koji je još obavezujući. Takođe, ukazano je i na problem nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane, prije svega, opštine Trnovo, bez prethodno izdatih okolišnih dozvola i procjene uticaja na okolinu.

Zabrinuti aktivisti posebno ističu da gradnja na ovim olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još na snazi. S tim u vezi, građani su početkom juna ove godine pokrenuli i peticiju kojom pozivaju nadležne da zaustave dalju nelegalnu gradnju i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu.

Podsjećamo, revizori su i 2016. godine uočili nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje, a Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, podnio je i krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu.

Od svoje namjere neće odustati, a za očuvanje prirode boriće se svim zakonskim sredstvima, poručuju aktivisti.

Radio AS