Aktuelizirani razgovori o osiguranju dodatnih količina pitke vode za KS sa Jahorinskih vrela

Osiguranje dodatnih količina pitke vode sa Jahorinskih vrela za Kanton Sarajevo, ali za i opštine Istočni Stari Grad i Pale tema  je o kojoj se danas govorilo na  sastanku ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića sa predstavnicima navedenih općina, kao i čelnicima preduzeća za vodovod i kanalizaciju.

Projekt podrazumijeva vodonabdijevanje  gravitacijskim putem, bez korištenja pumpi, a procjene su da bi u sistemu vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo na ovaj način bilo osigurano dodatnih oko 500 litara vode u sekundi.

Po riječima ministra Hadžiahmetovića, projekt je dugoročno isplativ, a osim osiguranja novih količina pitke vode, ovaj način vodoopskrbe podrazumijeva i uštede električne energije za rad pumpnih stanica VIK-a, njihovo rasterećenje kao i olakšano održavanje vodovodne mreže.

“Dodatne količine vode koje bi na ovaj način pristizale na lokalitetu Hrida omogućile bi čak i rezervne količine u sistemu VIK-a. Projekt je zahtjevan i iziskuje značajna finansijska ulaganja, koja bi Kanton Sarajevo mogao osigurati kroz javno -privatno partnerstvo.   Naša su očekivanja da će novi zakon koji je u pripremi olakšati procedure za investiranje. Po njegovom usvajanju, namjera je da formiramo radnu grupu za izradu projektnog zadatka i objavimo tender za zainteresirane firme”, istakao je ministar Hadžiahmetović.

Naveo je da projekt iziskuje učešće oba entiteta BiH, općina Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad Sarajevo, Kantona Sarajevo, te preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo i  Vodovod i kanalizacija AD Pale.

Dejan Kojić, direktor javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija AD Pale iskazao je interesovanje za ovaj projekt koji bi dodatne količine vode osigurao i za ovo preduzeće.

“Također bi se i zanovio transportni cjevovod u dužini od 25 kilometara od vrela Prače preko Bistrice, Brusa, do Hrida, koji je pušten u rad davne 1912. godine.  Na tom cjevovodu su česti  kvarovi, teren je nepristupačan, gubici su veliki, te bi izgradnjom novog cjevovoda sigurno u sistem vratili 20 do litara vode u sekundi. To je za naše preduzeće značajano, kao i što ćemo dobiti dodatne količine vode kroz ovaj projekt”, istakao je direktor Kojić.

Srđan Butilija, zamjenik načelnika Opštine Pale, zahvalio je ministru Hadžiahmetoviću na organizaciji sastanka ističući da projekt ima punu podršku i ove opštine.

“Što se tiče Opštine Pale, kroz realizaciju ovog projekta, mi vršimo rekonstrukciju postojećeg cjevovoda na relaciji Vrelo Prače-Hrid, gdje imamo  velike gubitke, ali također rješavamo problem vodosnabdijevanja kako opštine Pale, tako i Kantona Sarajevo za narednih 50 godina, kako struka procjenjuje”, istakao je Butulija.

Direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Rusmir Salić  rekao je da je ovo veliki projekt za Kanton Sarajevo.

“Snabdijevanje vodom gravitacijskim putem u sistemu VIK-a je zastupljeno samo devet posto, dok je dominantan pumpni sistem. Realizacijom  ovog projekta dobijamo nove količine vode, smanjujemo potrošnju električne energije, olakšavamo održavanje postrojenja. Benefiti za ovo preduzeće bi bili sigurno ogromni”, naglasio je direktor Salić.

Radio AS