Filmovi na SFF-u i ove godine moći će se gledati na trgu prekoputa Vijećnice

Dio programa 28. Sarajevo Film Festivala i ove godine će se održavati u Ljetnom kinu Stari Grad smještenom prekoputa Vijećnice, odnosno na Trgu Prve brigade. Upravo ova lokacija jedna je od onih omiljenih na festivalu.

Na današnjoj konferenciji za medije potpisan je sporazum o saradnji između Općine Stari Grad i Sarajevo Film Festivala, a tom prilikom obratili su se načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, reditelj filma “Praznik rada” Pjer Žalica, čijom će svjetskom premijerom 19. augusta biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival, glumac Admir Glamočak te kompozitor Dino Šukalo.

Načelnik Hadžibajrić izjavio je kako i ove godine u Ljetnom kinu Stari Grad očekuje veliki broj građana, ali i gostiju iz svih dijelova svijeta.

“Sretan sam što Stari Grad i na ovaj način pokazuje svoju veličinu i postaje značajna lokacija na mapi svjetskih filmskih dešavanja, jer prema iskustvu od prošle godine, ovo kino posjećuju najveće zvijezde Sarajevo Film Festivala. Mislim da ni jedna druga lokacija ne može pružiti posjetiocima ono što im pruža Ljetno kino Stari Grad, da uživaju u filmovima u najužoj gradskoj jezgri, okruženi najljepšim kulturno-historijskim spomenicima i svim onim što čini Stari Grad”, rekao je.

Zatim se obratio i direktor SFF-a Jovan Marjanović kojeg posebno raduje što će festival zatvoriti svjetska premijera domaćeg filma.

“Nadamo se da će svi građani i posjetioci Sarajeva uživati u pravom filmskom prazniku i da će svjetska premijera filma ‘Praznik rada'”; rekao je i dodao kako je interes za spomenutim filmom ogroman.

O svemu je govorio i sam Pjer Žalica, reditelj filma.

“Sarajevo Film Festival je moj život, i profesionalni, i privatni. Bio sam na raznim festivalima, od Toronta do Cannesa, i zbog toga znam koliko je ovo važno i veliko. Posebno je tako jer Sarajevo tih 7 dana postane metropola. Što živimo onaj život za koji smo nekadad navikli da nam bude svakodnevnica”, rekao je on.

Također, zaključio je kako je ogromna je privilegija imati film u ovakvoj selekciji te naročita čast zatvoriti smotru kakva je Sarajevo Film Festival.

Glumac Admir Glamočak izjavio je kako je Žalica okupio sjajnu ekipu te da je scenarij filma odličan.

“Očekujem da će film u konačnici, kada se nađe pred publikom, što istinski mislim da svi članovi ekipe jedva čekamo, da će nam na neki način pomoći da zagrlimo jedni druge i da budemo bolji ljudi”.

Istakao je kako je ovo jedan od filmova koje bi rado pokazao svojim prijateljima.

“To su rijetki poslovi. Oni koje čovjek radi profesionalno, od kojih živi, a koje bi podijelio sa bliskim ljudima. Nadam se da ćete, kada pogledate ‘Praznik rada’, zagrliti prvu osobu do sebe”, istaknuo je.

Kompozitor Dino Šukalo, drugi put surađuje sa Žalicom, a numere koje će obilježiti film “Praznik rada” su “Bjelavska” i “Tamna noći”.

“Nakon filma ‘Koncentriši se, baba’, ovo je drugi film na kojem sam kao kompozitor radio sa Pjerom Žalicom. Proces rada je bio zanimljiv, dio muzike smo snimali uživo u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru. Mislim da će se i sa ovim filmom ponoviti ono što se događalo sa prethodnim filmovima Pjera Žalice, a to je da će muzika doprijeti i dalje od kina i da će se pjesme iz filma još dugo pjevati u različitim prilikama. Pozivam publiku da dođe na projekciju i da što prije kupe karte, jer znate da se karte za filmove Pjera Žalice brzo rasprodaju“.

Klix.ba

Radio AS