Ambasada Italije predstavlja “Dane italijanskog filma” u BiH

Ambasada Italije u Sarajevu predstavila je godišnji susret s italijanskim filmom u Bosni i Hercegovini, bogatog i raznolikog programa projekcija, koje će biti upriličene u glavnim gradovima zemlje.

“Dani italijanskog filma predstavljaju jedan od naših događaja kulturne promocije, za bosanskohercegovačku javnost, tradicionalno najomiljenijih – izjavio je ambasador Italije, Marco Di Ruzza – izdanje za 2022., ove manifestacije, bilježi i dodatnu ekspanziju našeg projekta, jer smo proširili skup uključenih gradova, s Distriktom Brčko i gradom Zenicom, koji će se pridružiti Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli. Riječ je, stoga, o velikom ulaganju u korist bosanskohercegovačke publike s ciljem još snažnijeg konsolidiranja kulturnih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine, zemlje, oduvijek protagoniste, balkanske i međunarodne kinematografije, zahvaljujući također slavnom Sarajevo Film festivalu. Našom revijom – nastavio je ambasador – želimo simbolično izgraditi most ka tradicionalnoj, filmskoj ljetnoj sezoni Sarajeva, periodu izvanredno intenzivnom i dinamičnom za prijestolnicu, u koju pristižu reditelji i akteri iz cijele regije i iz mnogobrojnih zemalja. Italija se tako potvrđuje prvorazrednim kinematografskim partnerom za Bosnu i Hercegovinu, njen film, njenu publiku”, dodaju.

Izdanje za 2022. “Dana italijanskog filma u BiH”, donosi jednu uravnoteženu selekciju komedija, drama i dokumentarnog filma, filmova dugog i kratkog metra. Publika će moći nanovo vidjeti prepoznatljiva lica savremenog italijanskog filma, od Toni-ja Servillo-a do Paola-e Cortellesi, pogledati djela autora u usponu, poput djela rimskog umjetničkog dvojca “YouNuts” (Niccolò Celaia i Antonio Usbergo) ili već afirmiranih autora, poput Riccardo-a Milani-ja ili Leonardo-a di Costanzo-a. Nadalje, u okviru projekta Bijenala u Veneciji, posvećenog promociji najperspektivnijih talenata italijanskog filma, jedna cijela večer, bit će posvećena mladoj milanskoj rediteljici, Chiara-i Campara-i, koja će za sarajevsku publiku, osobno predstaviti svoj film “Pouke ljubavi”.

Program je ove godine obogaćen i s nekoliko eksperimenata, koji će dodatno stimulirati zainteresiranost bosanskohercegovačkih gledalaca, a naročito, sarajevska projekcija u augumentiranoj, proširenoj stvarnosti, kratkometražnog filma “Nikola Tesla – Čovjek iz budućnosti”, rimskog reditelja Alessandro-a Parrello-a. Ne izostaje, po prvi put, saradnja s Ambasadom Švicarske, na promociji italofonog filma ne italiajnskih autora, kao u slučaju reditelja iz Kantona Tičino, Erik-a Bernasconi-ja, čiji će film “Sinestezija” predstaviti u Sarajevu, zajedno, dvije Ambasade, tokom jedne specijalne večeri, pretpremijerno, 24. juna.

Povodom tridesete godišnjice tragičnih događaja koji su obilježili početak rata u Bosni i Hercegovini i opsadu njene prijestolnice, Sarajeva, u završnici revije, predviđena su dva dana specifično posvećena sjećanju i historijskom osvrtu, uz projekciju dokumentarnih filmova “Hotel Sarajevo” Barbara-e Cupisti i “Unsafe Goražde” Enrico-a Dagnino-a.

“Dani italijanskog filma”, na ovaj način, potvrđuju svoju eklektičnost kako bi zadovoljili sve ukuse domaće publike, omogućavajući istovremeno da, u bosankohercegovačke gradove, budu donesene različite duše italijanskog savremenog filma, utvrđujući još više postojeće, već snažne kulturne veze između Italije i Bosne i Hercegovine.

Radio AS