Ambulanta Gazin Han u Starom Gradu dobija novu fasadu i grijanje

Ambulanta Gazin Han pri Domu zdravlja Stari Grad Sarajevo uskoro će biti utopljena. Također, biće ugrađen i bojler, te energetske pumpe za grijanje na struju.

Radovi se izvode u okviru projekta “Povećanje investicija u energijsku efikasnost javnih objekata”, koje realizuje Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP-jem.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović kazao je da je ove godine kroz projekat obuhvaćeno 11 javnih objekata. Istakao je da je osnovni benefiti poboljšanje uslova za rad i boravak korisnika ovih javnih ustanova, uz značajno smanjenje potrošnje energije i emisija zagađujućih materija u zrak.

Direktorica Doma zdravlja Stari Grad Sarajevo Amela Brčkalija navodi da su radovi počeli polovinom avgusta i da obuhvataju vanjsko utopljavanje objekta, kao i radove unutar objekta, montažu cijevi, bojlera i energetske pumpe za grijanje na struju.

“S obzirom na to da se radi o montažnom objektu radovi će imati veliki učinak za bolju energijsku efikasnost. Radovi su u završnoj fazi, potrebno je postaviti još finalni sloj. Unutrašnji radovi bi trebali početi u narednom periodu”, zaključila je direktorica Brčkalija.

Radio AS