U Vogošći postavljena prva stanica za praćenje kvalitete zraka

Kanton Sarajevo u rad je pustio još jednu automatsku mjernu stanicu, a po prvi put građani Vogošće mogu pratiti stanje kvaliteta zraka.

Stanica je postavljena u neposrednoj blizini Srednjoškolskog centra Vogošća, a taj lokalitet je određen na osnovu prethodnih indikatorskih mjerenja i Studije uspostave automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Mjerenja su počela prije tri dana, a vrijednosti kvaliteta zraka za ovu stanicu se mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Kako je istakao resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ovo je prvi put da je građanima Vogošće omogućeno kontinuirano praćenje kvaliteta zraka putem automatske stanice, a čije puštanje u rad predstavlja realizaciju još jednog od ciljeva Kantonalnog plana zaštite okoliša.

Namjena je, kako je naveo, da se nastavi kontinuirani monitoring kvaliteta zraka parametara sumpordioksida, azotnih oksida, frakcija PM čestica (PM2,5; 10), koji su u sastavu obaveznog zakonskog monitoringa kvaliteta zraka, kao i meteoroloških parametara, odnosno smjera i brzine vjetra, vlažnosti, temperature, pritiska i sunčevog zračenja.

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4; PM2,5; PM1, kao i totalne suspendovane čestice, što predstavlja daljnje unapređenje postojećeg monitoringa, ali i bolji alat procjene uticaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje.

Stanica je također opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim gasom za redovnu provjeru rada analizatora, što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo.

“Riječ je o savremenoj stanici opremljenoj svim potrebnim analizatorima kojima se garantuje pouzdano, kvalitetno i pravovremeno mjerenje, kao i informisanje građana o kvalitetu zraka. Kanton Sarajevo sada ima najveću lokalnu mrežu u Bosni i Hercegovini, sa ukupno šest postavljenih automatskih mjernih stanica. Rezultati monitoringa zraka putem mjernih stanica svakako su značajni i za poduzimanje preventivnih mjera, bilo da se radi o dugoročnim, razvojnim i sanacionim mjerama ili interventnih mjera tokom zimskog perioda, kada se pojavljuju epizode prekomjerne zagađenosti zraka”, naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da je u pripremi izrada nove web stranice kvalitetzraka.ba, tako da građani trenutno mogu pratiti vrijednosti kvaliteta zraka za ovu stanicu na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Potrebna sredstva za nabavku ove stanice, u iznosu od oko 200.000 KM, osiguralo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, građenja prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Radio AS