Balet “Romeo i Julija” na sceni NPS za Međunarodni dan plesa

Balet “Romeo i Julija” kompozitora Sergeja Prokofjeva, u koreografiji i režiji Davidea Bombane, bit će izveden u subotu 29. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) povodom Međunarodnog dana plesa, saopćila je press služba NPS.

U glavnim ulogama publika će moći uživati u igri solista Baleta Narodnog pozorišta, pa tako ulogu Julije utjelovit će Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Boris Vidaković.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dizajn scenografije i svjetla potpisuje Carlo Cerri, kostimska rješenja uradio je Santi Rinciari, asistentica koreografa je Miniodora-Alice Necsea. Realizaciju dizajna svjetla za scenu Narodnog pozorišta Sarajevo potpisuje Moamer Šaković a realizaciju scenografije Josip Lovrenović.

Predstava će biti izvedena u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od Turističke zajednice KS.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine 29. aprila, kad se širom svijeta čitaju međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Autorica ovogodišnje poruke u povodu Međunarodnog dana plesa je plesačica i koreografkinja Yang Lipin.

Radio AS