Bečarević i gradonačelnica Karić o obnovi fasada, uređenju korita Miljacke, čistoći grada…

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević održao je danas sastanak s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Tokom ovog veoma konstruktivnog i sadržajnog sastanka ministar i gradonačelnica razgovarali su o više tema i dogovorili konkretnu saradnju na više projekata koji za cilj imaju ljepši, čistiji i uređeniji grad.

Jedna od tema u fokusu bilo je uređenje fasada, te je ministar informirao gradonačelnicu da je Vlada KS u ovogodišnjem Budžetu osigurala 500.000 KM za ovu namjenu. Obradovana ovom viješću, gradonačelnica Karić  je kazala da će to uveliko ubrzati proces obnove koji već provodi Grad. Navela je da već postoje gotovi projekti za tri fasade u Titovoj ulici, zgradu Beledije, Srednju škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti – nekadašnju Branko Lazić, te je ponudila da sredstva od Kantona budu uložena u obnovu fasade neke od ovih zgrada. Načelno, kako je rečeno na današnjem sastanku, to bi mogla biti zgrada Beledije, te je zaključeno da se što prije pripremi i potpiše sporazum koji će to regulirati. Kako je naveo ministar Bečarević, zamisao mu je da Ministarstvo i naredne godine u kantonalnom budžetu osigura sredstva ove namjene, ako ne u većem, onda barem u istom iznosu kao i ove godine.

Ministar Bečarević je iznio gradonačelnici Karić i prijedlog da se cvijetnim aranžmanima uredi korito Miljacke na više lokacija, te je u tom smislu dogovoreno i precizirano da to za početak bude kod zgrade Papagajka, na Skenderiji i na Vilsonovom šetalištu. Sagovornici su se složili da će to u mnogome doprinijeti ljepšem izgledu grada.

Ovom prilikom, ministar Bečarević je najavio sadnju mnogo više zelenila i cvijeća u gradu, a tu aktivnost podržala je i gradonačelnica Karić.

Razgovarano je i o drugim vidovima saradnje koji se tiču unapređenja čistoće grada, o okviru čega su se složili i istakli namjeru da realiziraju što više aktivnosti, kako bi čistoća grada bila podignuta na mnogo viši nivo.

Između ostalog, ministar Bečarović je najavio da će uskoro biti intenzivirani javni radovi na čišćenju, kao i da će biti angažirana dodatna radna snaga, kako bi Sarajevo u punom sjaju dočekalo novu turističku sezonu.

Radio AS