Predstava “O medvjedima i ljudima” i opera “Tosca” na repertoaru Narodnog pozorišta

U utorak, 18. aprila, sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo biti izvedena dramska predstava „O medvjedima i ljudima“ autora i režisera Saše Anočića.

Saša Anočić je bio višestruko nagrađivani glumac, autor i režiser, a svojom predstavom Kauboji, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu.

U predstavi igraju: Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić, Isa Seksan, Adnan Cico i Mirza Balić.

“O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.”, kazao je Saša Anočić.

Dramaturgiju potpisuje Džejna Hodžić, scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinja je Lejla Hodžić, dok su autori muzike Matija Antolić i Saša Anočić.

U četvrtak, 20. aprila 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izvedena opera “Tosca” kompozitora Giacoma Puccinija, u režiji Gorana Golovka. Muzička drama u tri čina “Tosca” bit će izvedena uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Ivo Lipanović.

U naslovnim ulogama pojavit će se Katarina Kikić Marić, Amir Saračević i Ivan Šarić. Ostatak podjele čine: Denis Isaković, Siniša Markanović, Ileš Bečei, Leonardo Šarić, Josip Katavić, Hana Salihović, Mahir Srebrenica i Dragan Rokvić.

Scenograf predstave je Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradio je Mladen Radovniković, dok scenski pokret potpisuje Dajana Zilić.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija i “Superar u BiH”. Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

– Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Radio AS