Bečarević i Turnadžić razgovarali o rezultatima eko-projekata: Namjera učiti djecu potrebi ekološkog zbrinjavanja otpada

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević sastao se danas s direktorom firme Eko grad Nedžadom Turnadžićem i tom prilikom s njim razgovora o rezultatima zajedno provedenog ekološkog projekta.

Firma Eko grad je od prikupljenih 43.000 plastičnih flaša iz zajednički nabavljenih šest reciklomata proizvela prvi 100% bosanskohercegovački ekološki proizvod – držač papira, a može biti i okvir za certifikate, zahvalnice ali i fotografije.

Jedan primjerak zajedno s certifikatom uručen je ministru Bečareviću, u znak zahvalnosti za pruženu finansijsku podršku spomenutom projektu.

“Izuzetno smo ponosni kada projekti koje podržimo rezultiraju konkretnim proizvodom, a posebno onim ekološkim. To pokazuje kako smo, uz pomoć sredstava koja smo dodijelili, uspjeli zaokružiti kompletan ekološki proces, od prikupljanja otpada do proizvodnje eko-proizvoda”, kazao je ministar Bečarević, te najavio kako će projekt nabavke reciklomata biti nastavljen.

Istakao je i kako je posebno sretan, jer su u ovom projektu najviše učestvovala djeca, te najavio kako će dodatnih šest reciklomata, koje će biti nabavljeni u ovoj godini, ciljano biti postavljeni u dvorištima škola.

“Namjera nam je da našu djecu od malih nogu učimo potrebi ekološkog zbrinjavanja otpada, te navikavamo na njegovo razvrstavanje”, naglasio je ministar.

Direktor Turnadžić je zahvalio ministru na podršci, te potvrdio kako će reciklomati koje nabavljaju ove godine biti raspoređeni u školskim dvorištima.

Prema njegovim riječima, radi se o tzv. pametnim reciklomat-mašinama koje motiviraju korisnike na odlaganje plastičnog, staklenog i aluminijskog otpada, jer zauzvrat preko QR -kodova nagrađuju svoje korisnike ulaznicama za Pionirsku dolinu, Vrelo Bosne i gradski prijevoz.

“Mi imamo planove da proces proizvodnje 100% eko-proizvoda dodatno unaprijedimo, kroz nabavku specijalne mašine za proizvodnju kanti za otpad, i to nam je sljedeći cilj”, najavio je Turnadžić.

Radio AS