Bečarević: Za podršku zajedničkoj komunalnoj potrošnji izdvojeno više od 23 miliona KM

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktori kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Sarajevogas”, “Vodovod i kanalizacija”, “Pokop”, “Park”, “Rad”, “Tržnice-pijace”, “Toplane” i “Bags – Energotehnika”, te javnih komunalnih preduzeća “Komunalac” Hadžići, “Vodostan” Ilijaš i “Trnovo” Trnovo potpisali su danas sporazume o sufinansiranju zajedničke komunalne potrošnje. 

Vrijednost sporazuma koji će biti potpisani, kako je istakao ministar Bečarević, iznosi 23.700.000 KM i za ovaj iznos javna komunalna preduzeća će obaviti poslove za potrebe Vlade KS i resornog ministarstva.

Ministar je i, ovom prilikom, podcrtao da je prioritete ove Vlade i Ministarstva kojeg predvodi apsolutna transparentnost u radu.  

“Sredstva koja su danas dodijeljena potpisanim sporazumima komunalnim preduzećima utrošit će se za održavanja segmenta zajedničke čistoće, uređenja grada, vodovodne i kanalizacione mreže i slično. Pored spomenutih ugovora, danas su potpisana još dva sporazuma sa ‘Toplanama’ i ‘Sarajevogasom’. Prvi se odnosi na sufinansiranje troškova ugradnje kalorimetara u domaćinstva, zašto će javni poziv biti raspisan u petak.

Koncept ovog sufinansiranja podijeljen je na tri dijela tako da po trećinu cijene uvođenja kalorimetara snose  preduzeće ‘Toplane’, resorno ministarstvo, a trećinu vlasnici domaćinstava. Upravo ovakav model je i odgovor prema ombudsmanima kojim želimo pokazati kako Ministarstvo, u zavisnosti od interesa naših sugrađana, kreće u nabavku mjerača potrošnje toplotne energije, kako bi se sistem naplate ove usluge podigao na objektivniji i pravedniji nivo. Za ovu namjenu smo predvidjeli 300.000 KM”, poručio je Bečarević.

Dodao je da se drugi Ugovor odnosi na sporazum sa “Sarajevogasom” u visini od 200.000 KM, čijom implementacijom će se omogućiti novi gasni priključci, koji su jedan od niza važnih segmenata očuvanja čistoće zraka u našem kantonu. 

Prema riječima ministra Bečarevića, svim komunalnim preduzećima su u odnosu na prošlu godinu značajno povećana izdvajanja. Među njima su i redovna izmirenja finansijskih obaveza i obaveza za uplatu PDV-a u implementaciji kreditnih sredstava EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Radio AS