Bešlija zakazala tematsku sjednicu na temu zaštite od nasilja u porodici

Vildana Bešlija, predsjednica komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Kantona Sarajevo, zakazala je za 24. avgust tematsku sjednicu komisije na temu “Stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici”.

Bešlija je kazala da je u dogovoru sa Gender centrom Vlade Federacije BiH odlučila organizovati tematske sjednice koje se tiču zaštite od nasilja u porodici.

“Prva sjednica bit će usmjerena na sigurnosni aspekt, a fokus druge će biti na multidisciplinarni odgovor na slučajeve nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Protiv nasilja u porodici se moramo boriti institucionalnim putem, što je glavni razlog zašto su na komisiju pozvane stručnjakinje i stručnjaci iz raznih oblasti, kao i odgovorni u Kantonu Sarajevo”, poručila je Bešlija.

Na sjednicu su, pored članova i članica komisije za jednakopravnost spolova KS, pozvani i predsjedavajući Skupštine KS, premijer KS, ministrica pravde i uprave KS, ministar unutrašnjih poslova KS, komesar policije KS, glavna kantonalna tužiteljica, predsjednik općinskog suda u Sarajevu, direktorica fondacije za lokalnu demokratiju, koordinatorica Sigurne kuće, predstavnica Gender Centra FBiH, kao i ekspert za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.

“Tema sjednice je primjena Krivičnog zakona FBIH i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBIH u pogledu izricanja i provođenja zaštitnih mjera te gonjenja počinilaca krivičnih djela nasilja u porodici, nasilja nad ženama, nasilja na osnovu spola uključujući i slučajeve ubistva žena (femicid) na području Kantona Sarajevo”, navela je Bešlija.

Dodala je da se na sjednici očekuje rasprava o trendovima u pogledu prijava ovih djela, prijava o izvršenim krivičnim djelima, zaštitnih mjera, optužnica, presuda i kaznenoj politici u zadnjih pet godina.

Radio AS