Besplatni higijenski ulošci za učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo

Učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo imat će besplatan pristup higijenskim ulošcima i tačnim informacijama o menstrualnom zdravlju. Danas su u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu premijer KS Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predstavnik UNFPA-e u BiH John Kennedy Mosoti najavili početak podjele higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola Kantona Sarajevo. 

Svaka škola će učenicima dati uputstva o pristupu besplatnim higijenskim ulošcima.

“UNFPA je agencija Ujedinjenih naroda za seksualno i reproduktivno zdravlje i posvećena je osiguravanju zadovoljenja potreba mladih i poštovanja njihovih ljudskih prava. Menstruacija je suštinski povezana sa ljudskim pravima – kada djevojke ne mogu imati siguran pristup proizvodima za menstrualnu higijenu, nisu u stanju adekvatno upravljati svojom menstruacijom i to može stvoriti prepreke u obrazovanju. Stoga nam je drago da imamo partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo, kompanijom Violeta d.o.o. i drugim privatnim kompanijama da pomognu u smanjenju socio-ekonomskih izazova u vezi sa menstruacijom sa kojima se djevojke i žene svakodnevno suočavaju. Zajednički radimo na poboljšanju menstrualnog zdravlja i borbi protiv stigme u periodu i mi u UNFPA se nadamo da će se ovaj program proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH.

Premijer Forto je naveo kako danas s ponosom svi možemo reći da je Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa svojim partnerima u kampanji, i zvanično ispunila obećanje dato 8. martu ove godine, a to je pristup besplatnim higijenskim ulošcima za sve djevojčice u srednjim školama u Kantonu Sarajevo. 

“Ovdje se nećemo zaustaviti, jer će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti poboljšavati higijenske uslove za djevojčice i žene u Kantonu Sarajevo, razvijati društvenu svijest i smanjivati stigme vezane za menstruaciju”, naglasio je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović je kazala kako Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS sa zadovoljstvom podržalo i uzelo učešće u realizaciji projekta “Za naše dane u mjesecu”. 

“Učešćem u ovom projektu želimo da educiramo i osnažimo učenice svih škola u eliminisanju stigmatizacije i bilo koje vrste diskriminacije povezane sa menstrualnim ciklusom”. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je prvo u Bosni i Hercegovini podržalo realizaciju ovakve aktivnosti i želja nam je da na području cijele Bosne i Hercegovine, u svim školama, ova aktivnost bude ustaljena praksa”, istakla je ministrica Hota-Muminović, ovim povodom.

Ovaj projekt će se odvijati tokom cijele školske 2022/2023. godine u Kantonu Sarajevo, s namjerom da se nastave i u godinama koje dolaze.

Radio AS