Bh. učenici na Balkanskoj olimpijadi iz informatike osvojili dvije bronzane medalje

Bosna i Hercegovina je na ovogodišnjoj Balkanskoj olimpijadi iz informatike imala četiri predstavnika i osvojila je dvije bronzane medalje. Dobitnici medalja su učenici Druge gimnazije u Sarajevu.

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su učenici Druge gimnazije Admir Zatega, Faruk Ibrahimović i Benjamin Mujkić te učenik Gimnazije “Petar Kočić” Bosanski Novi Luka Nedimović.

Kako su saopćili iz Druge gimnazije, Ibrahimović i Mujkić su osvojili bronzane medalje i time potvrdili da su jedni od najboljih takmičarskih programera Balkana.

Balkanska olimpijada iz informatike je takmičenje za učenike srednjih škola, a ovogodišnja je održana od 3. do 8. oktobra u Bukureštu. Po četiri učenika iz svake države odmjeravaju svoje vještine programiranja, primjene i osmišljavanja algoritama i struktura podataka.

Ovogodišnja Balkanska olimpijada je prvi put u posljednje tri godine održana uživo te su učenici iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Pedagoškog zavoda Republike Srpske, dobili priliku da posjete Bukurešt i upoznaju se sa vršnjacima iz čitave Evrope.

Na takmičenju su bili u pratnji mentora i profesora Druge gimnazije Adnana Šalake bez čije nesebične podrške učenici ne bi postizali ovakve rezultate, saopćili su iz Druge gimnazije Sarajevo.

Radio AS