Građani Sarajeva odnedavno svoju terapiju mogu dobiti i u Dnevnoj bolnici

U Općoj bolnici “Abdulah Nakaš“ nedavno je otvorena Dnevna bolnica za onkološke, dijabetološke, gastroenterološke i druge pacijente, koji u bolničkim uslovima i pod nadzorom ljekara i medicinskih sestara mogu dobiti svoju terapiju i nakon par sati otići kući.

Pacijentima se u Dnevnoj bolnici venskim putem aplicira simptomatska onkološka terapija, daje krv i krvni pripravci, plazma.

Pored toga, u okviru Dnevne bolnice u funkciji je i ambulanta gdje se pacijenti javljaju za prvi pregled, pružaju im se i dijagnostičke i druge zdravstvene usluge, a nakon toga visoko educirani multidisciplinarni tim određuje dalji tok liječenja i propisuje odgovarajuću terapiju.

Radno vrijeme Dnevne bolnice je svaki radni dan od osam do 14 sati, a pacijenti dolaze sa uputnicom iz domova zdravlja.

Osoblje ovog odjela, na čijem je čelu doktorica Maja Banjin, specijalista interne medicine i subspecijalista onkolog te odgovorna medicinska sestra Anisa Olovčić.

Jedna od razloga zbog kojih su u Općoj bolnici uopšte došli do ideje o osnivanje Dnevne bolnice jeste to što je broj onkoloških bolesnika u stalnom porastu, a time raste i pritisak na zdravstveni sistem

Maligne neoplazme su jedan od najvećih zdravstvenih i društvenih problema današnjice zbog velike učestalosti, visoke smrtnosti, patnje koju nanosež oboljelim i njihovim porodicama i velikog finansijskog i socijalnog opterećenjaž zdravstvenih sistema i društva u cjelini.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine u svijetu od malignih neoplazmi oboli više od 12 miliona ljudi, a više od sedam ipo miliona umre od ove opake bolesti.

Udio malignih neoplazmi u strukturi ukupnog broja smrti u svijetu iznosi 20 – 25 posto u svim uzrocima smrti. Više od dvije trećine malignih neoplazmi nastaje pod uticajem faktora koji su rezultat savremenog života, što je i razlog da su ove bolesti u porastu u cijelom svijetu.

Više od 70 posto smrtnih slučajeva od malignih neoplazmi se javlja u zemljama sa niskim i srednje visokim dohotkom, u kojima su resursi za prevenciju, dijagnostiku i liječenje malignih oboljenja ograničeni ili uopšte ne postoje-pojašnjava prof.dr. Maja Banjin.

“Oboljeli od malignih bolesti u Kantonu Sarajevo, se liječe na Klinici za onkologiju u KCUS ,koji zbrinjava oboljele iz više kantona u FBIH. Zbog broja novooboljelih od maignih bolesti (porast incidence), te sve veće stope prevalence (zahvaljujući novim modalitetima liječenja) u FBiH kao i u Kantonu Sarajevo, opterećenost Klinike za onkologiju dovodi do dužeg čekanja na dijagnostičku obradu i započinjanje onkološkog liječenja. Zbog toga smo u Općoj bolnici otvorili Dnevnu bolnicu za onkološke pacijente kako bi pacijentima osigurali još jednu onkološku službu da što prije dođu do dijagnoze i započnu liječenje-ističe”, ističe doktorica Banjin.

Prije godinu dana u Općoj bolnici je formiran mulitisciplinarni tim koji funkcinoniše u sljedećem sastavu sub.spec.gastroneterolog, sub.spec abdominalni hirurg, spec. patolog, spec. radiolog i sub.spec onkolog.

Radio AS