Blizu dva miliona KM osigurano za sufinansiranje restauracije objekta Historijskog muzeja BiH

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u zemlji, predstavlja neizostavan dio bogate kulturne baštine ovog područja. Ovo je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju naše zemlje od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

“Odluka Vlade i Ministarstva kulture i sporta KS da sufinansira restauraciju objekta Historijskog muzeja u iznosu od 1,7 miliona KM, a u saradnji i s Općinom Novo Sarajevo, potvrđuje posvećenost očuvanju kulturnog naslijeđa i podstiče kontinuirane napore za revitalizaciju i očuvanje kulturnih ustanova”, saopšteno je iz Vlade KS.

Objekt Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine nacionalni je spomenik. Kako je navedeno, sredstva koja će Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojiti za njegovu restauraciju omogućit će očuvanje zgrade muzeja koja je dom za oko 400 hiljada eksponata. Osim toga, u arhitektonskom smislu, objekt predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera stvaralaštva u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji.

“Tokom posljednjeg rata u BiH, Muzej se našao u blizini linije fronta i pričinjena je znatna materijalna šteta na objektu. U nekoliko navrata izvršeni su određeni radovi na sanaciji objekta. Međutim, sada se planira i potpuna sanacija stepeništa i vraćanje u izvorno stanje, te omogućavanje pristupa za osobe s poteškoćama u kretanju, ne narušavajući originalni arhitektonski dizajn”, rekao je ministar Kenan Magoda.

Istakao je da je projekat restauracije Historijskog muzeja od izuzetnog značaja ne samo za identitet Općine Novo Sarajevo, Kantona Sarajevo, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, kao i razvoj turizma u Kantonu Saraievo.

“Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu, te podsjećam da ćemo uskoro imati i zakon o preuzimanju privremenog sufinansiranja ustanova kulture i obrazovanja, do donošenja konačnog rješenja i načina finansiranja kako njihov opstanak i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen. Nastavit ćemo pružati podršku kulturnom sektoru i raditi na jačanju kulturne infrastrukture kako bismo zajedno sačuvali i promovisali bogato kulturno naslijeđe naše države”, poručio je ministar Magoda.

Radio AS