Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio prvi avion kompanije Ryanair iz Švedske

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros je uspješno realiziran prvi let kompanije Ryanair na relaciji Getoborg – Sarajevo, kojim su u glavni bh. grad doputovala 194 putnika.

Aviodestinaciju sa švedskim gradom realizirali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, putem zajedničkog javnog poziva o subvencioniranju aviosaobraćaja u KS.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić kazao je na pres-konferenciji da je uspostavljana saradnja sa Ryanairom nakon više od 12 mjeseci razgovora i da je ovo samo početak.

“Otvaranjem novih direktnih aviolinija mi stavramo mogućnosti dolaska još više turista u KS, a i mi koji ovjde živimo možemo da putujemo. Ryanair je jako interesantan u ovom segmentu, zato što je to najveća niskobudžetna kompanija možda na svijetu i u Evropi. Naš krajnji cilj je da ta kompanija u budućnosti ovdje ima svoju bazu. Što se tiče stanovišta turizma mi bilježimo konstantan rast, samo za prva dva-tri mjeseca ove godine imamo zantno povećan broj dolazaka i noćenja u KS”, kazao je Fazlagić.

Najavio je da trenutno rade na raspisivanju međunarodnog javnog poziva za nove aviolinije koji će obuhvatiti 2025. i 2026. godinu, te da će uraditi sve da pored Ryanara dođu i druge aviokompanije koje bi povećale broj destinacija.

Direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Vedrana Vikić Musić kazala je da u narednim danima, u okviru ljetnog reda letenja, očekuju i realizaciju ostalih aviooperacija sa pet, također atraktivnih evropskih destinacija.

(FENA)

Radio AS

Odgovori