Bogat program posljednjeg dana manifestacije Dani Kantona Sarajevo

Predstavom “Opasna imena“, kvizom Big Bang Challenge i koncertom “Pop-Rock škole” Sarajevo večeras će zvanično biti zatvoreni ovogodišnji  Dani Kantona Sarajevo.

U ime organizatora manifestacije, premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Samir Avdić i direktor MESS-a Nihad Kreševljaković pozvali su građane, a posebno mlade da proprate i ove događaje, planirane u okviru posljednjeg dana manifestacije. Ulaz je slobodan.

“Volio bih da građani dođu večeras u Dom mladih u 18:00 sati, gdje ćemo u okviru multimedijalnog projekta Big Bang Challenge, koji promoviše mlade lidere, imati veliki kviz na koji se prijavilo preko 40 ekipa mladih ljudi. Oni će tom prilikom odgovarati na pitanja iz historije. U suštini je to projekt koji treba pomoći mladima da stupe na veliku scenu i preuzmu odgovornost u društvu. U 20:00 sati “Pop-Rock škola” Sarajevo organizuje koncert na kojem će nastupiti pet mladih bendova iz cijele BiH. U 19:30 sati u Narodnom pozorištu održat će se holandska predstava “Opasna imena” koja govori o našoj prošlosti i koju ne treba propustiti”, najavio je premijer Forto.

Ministar Avdić  je izrazio zadovoljstvo organizacijom ovogodišnje manifestacije u okviru koje je realizirano više od 60 različitih programskih sadržaja, u saradnji sa brojnim kulturnim ustanovama, te institucijama i udruženjima. Izdvojio je predstavu “Opasna imena”, kojom se završava i ovogodišnji program “Modul memorija”, istakavši da ima poseban značaj za našu bližu historiju i da je treba pogledati.

Direktor Kreševljaković pojasnio je da se radi o prvoj holandskoj predstavi koja tretira temu genocida u Srebrenici, iz perspektive ljudi koji su ga preživjeli.

“Bazirana je na životnoj priči Alme Mustafić, koja je kao dvanaestogodišnjakinja preživjela genocid. Pored Alme, u predstavi je i Raymond Braat, pripadnik Dutch bataljona, i to interventnog bataljona, koji je imao direktni uvid u ono što se događalo u Srebrenici. Radi se o jedinstvenoj predstavi koja je izazvala ogromne reakcije u Holandiji i koja je izvedena više od 40 puta”, pojasnio je.

Predstavu smatra veoma važnom za kulturu sjećanja i ističe da je umjetnost najbolji način da se ona sačuva.

Ministar Avdić je zahvalio svim učesnicima u organizaciji ovogodišnjih Dana KS, istakavši da su bili sadržajni.

“Pokazali smo visok stepen odgovornosti i sa našim ustanovama kulture pripremili najbolje moguće sadržaje. Od srca se zahvaljujem svima. Krenuli smo sa Osmim festivalom dječije umjetnosti, predstavama i različitim performansima, organizirali Sarajevske večeri muzike, filmske projekcije… Sve što smo zacrtali smo realizirali.  Podsjećam da će se za naše sugrađane i posjetitelje Sarajeva do oktobra realizirati i višemjesečni program pod nazivom ‘Kultura na ulice!’, u okviru kojeg su planirani brojni umjetnički programi Narodnog pozorišta na gradskim ulicama i šetalištima”, zaključio je ministar Avdić.

Dani Kantona Sarajevo održavaju u periodu od 2. do 9. maja. Danas, posljednjeg dana manifestacije, između ostalih događaja, upriličena je i izložba umjetničkih slika Mehmeda Zaimovića, promocija platforme “Antifašističko BH društvo u 21. stoljeću”, koncert partizanskih i rodoljubivih pjesama, predstava “San o slobodi”, izložba fotografija “Grbavica – 30 godina nakon”, Dan “Biblioteke Sarajevo”, promocija sabranih djela književnika Mileta Stojića, prezentacija poeme “Hava majko koliko ti je srce”, predstava “Dangerous names”, te premijera dokumentamog filma “Boje i ritmovi nemira – Collegium artisticum 1939-1941”, uz prigodni muzički program.

Radio AS