Skupština KS odobrila formiranje Kantonalne agencije za privlačenje investicija i privatizaciju

Skupština Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o osnivanju Kantonalne agencije za privlačenje investicija i privatizaciju, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da će ova agencija imati, kako je navedeno, centralno mjesto na kojem će potencijalni domaći i strani investitori tražiti sve informacije vezane za poslovno okruženje, konkurentske prednosti i investicione mogućnosti te podršku prilikom realizacije ulaganja, ali i za postinvesticionu podršku.

Usvajanjem ovog zakona kojim su, kako je napomenuto, dosadašnjoj Kantonalnoj agenciji za privatizaciju dodate nadležnosti i poslovi vezani za privlačenje investicija te nadležnosti za koordinaciju i korištenje sredstava fondova Evropske unije. Ovim zakonom mijenja se i naziv agencije, pa će ona zvanično biti Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju (KAIP).

“Smatrali smo da dodatnim djelatnostima možemo unaprijediti rad ove agencije, ali i unaprijediti poslovni ambijent i dovesti kvalitetne investicije kojima će se otvoriti nova, konkurentna radna mjesta te recipročno tome i utjecati na cjelokupan rast životnog standarda stanovnika našeg kantona. Cilj nam je da budemo jedan od rijetkih nivoa vlasti koji će obezbijediti zvanični kanal koji će buduće investitore povezati s institucijama vlasti, javnom upravom i svim drugim institucijama koje su dio procesa prilikom realizacije investicije”, obrazložio je kantonalni ministar privrede Adnan Delić.

Ukazao je da će se uspostavljanjem “One stop shop” šaltera u okviru ove agencije utjecati i na poboljšanje ugleda kod potencijalnih investitora, posebno zbog činjenice da su mnogi investitori u proteklom periodu, kako je rekao, teško uspijevali realizirati investicije zbog niza posrednika koji su bili uključivani u navedeni proces.

Prema njegovim riječima, u okviru svoje djelatnosti iz oblasti podrške privlačenju investicija, Agencija će biti i na raspolaganju Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima kao podrška na privlačenju i podsticanju domaćih i stranih ulaganja za domaće i strane ulagače, ali i u koordinaciji institucija kantonalnog i lokalnog nivoa s institucijama federalnog i nivoa države Bosne i Hercegovine u oblasti domaćih i stranih ulaganja, a u vezi s privlačenjem, pomaganjem i podsticanjem istih.

Radio AS