Bogat program trećeg Sarajevo Photography Festivala od 27. maja do 2. juna

Treći Sarajevo Photography Festival, koji će biti održan od 27. maja do 2. juna, ponudit će bogat program koji se sastoji od niza izložbi svjetski poznatih autora, predavača i radionica za učesnike iz cijele regije, na sedam različitih lokacija u Sarajevu, saopšteno je iz Sarajevo Photography Festivala.

Tematika Sarajevo Photography Festivala za ovo izdanje je “Intersection” gdje će biti fokus na spajanju različitih vizija i jačanju veza između autora kroz razmjene iskustava, radionice, izložbe i panel diskusije na kojima će učesnici imati priliku da svoje radove predstave izdavačima, kustosima izložbi, umjetničkim direktorima i direktorima festivala.

U okviru Festivala biti će predstavljeno šest izložbi fotografija internacionalnih i regionalnih autora koje donose jake poruke zabilježene kroz fotografiju.

Izložba “Occupied Plaesures” autorice Tanje Habijoqa prikazat će ciklus fotografija nastao na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i Jerusalemu koja prikazuje sposobnost ljudi da pronađu mala zadovoljstva unutar teških uslova života.

Tanya Habjouqa je nagrađivana fotografkinja, umjetnica i fotoreporterka. Antropologinja i novinarka, s magistarskom diplomom iz globalnih medija i fokusom na bliskoistočnu politiku, njen rad se fokusira na rod, reprezentacije drugih, raseljenje i ljudska prava. Sa skoro 20 godina iskustva, Habjouqa je postala vodeći glas u unapređenju novih dokumentarnih praksi koje nastoje preoblikovati vijesti i politiku kroz suptilniju, kulturno pismeniju prizmu.

Tanya će osim izložbe, na ovogodišnjem Sarajevo Photography Festivalu, biti i jedna od voditeljica radionice namijenjene za profesionalne fotografe.

Posjetitelji festivala će imati priliku vidjeti i izložbu “U prolazu” fotografkinje Katarine Marković.

Kroz svoju umjetnost, Marković istražuje duboke emotivne teme i intimne aspekte ljudskog iskustva, fokusirajući se na umjetničku i portretnu fotografiju.

Održat će se i panel diskusija sa glavnim urednikom Vogue Adria, Filipom Koludrovićem i modnim urednikom Vogue Adria, Petrom Trbovićem na temu “Moda, fotografija i konstrukcija identiteta”. Ovaj panel će moderirati i voditi Gordana Miladinović, bosanskohercegovačka stilistkinja sa bogatim iskustvom rada na modnim snimanjima.

SPF je ove godine ostvario saradnju sa nekoliko regionalnih festivala, a rezultat toga je i izložba Kranj Foto Festa u Europe House u saradnji sa Slovenačkom ambasadom u BiH.

Novitet ove godine je predstavljanje mladih autora. Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa je i pregled portfolija. Profesionalni fotografi imaju priliku da svoje radove pokažu ekspertima, kustosima, direktorima drugih festivala, te urednicima magazina i na taj način dobiju konstruktivnu kritiku, usmjerenje za svoj rad, ali se i potencijalno uvežu i ostvare dodatne saradnje.

Zvanična ceremonija dodjele nagrada i centralni događaj festivala bit će održan 31. maja u BKC-u gdje će biti proglašeni pobjednici u svih osam kategorija, te ukupni Grand Prix pobjednik, koji osvaja 4.000KM. Ukupni nagradni fond takmičarskog programa Sarajevo Photography Festivala iznosi više od 12.000KM u partnerstvu sa Canonom i ASA bankom, navodi se u saopštenju.

Radio AS