Bogat program u prvoj sedmici aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo

Prvu sedmicu aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježit će izvođenje predstava “Umjetnik u gladovanju” i “Sve se nekako preživi, osim smrti”, “Idiot”, “Hasanaginice” i gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta hit predstavom ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’. 

Dramska predstava ‘”Umjetnik u gladovanju” rađena je prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, u režijskoj postavci Alena Šimića, a bit će izvedena na Velikoj sceni NPS, u ponedjeljak 3. aprila u 19.30 sati.

“Sve što nas okružuje je prelijepo i u svemu se može pronaći značenje i smisao. Razgovor, istinski razgovor sagovornika koji su prisutni da slušaju jedni druge, predstavlja jedan od temelja na kojima počiva zdravo postojanje. Prvu probu smo počeli sa ovim stavom, predstavu smo završili drugačiji, promijenjeni.

Kao kolektiv istražili smo vezu između nas, naših privatnih života, opažanja koja imamo o poslu kojim se bavimo i okruženju u kojem bivamo, sa enigmatičnim, turobnim i zatvorenim Kafkom. Polazište je bila pripovijetka Umjetnik u gladovanju, a razvilo se u nešto šire”, napisali su o predstavi Alen Šimić i Benjamin Hasić.

U predstavi igraju Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nišić. Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografska i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Dramska predstava “Idiot” rađena je prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Selme Spahić, a bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u utorak 4. aprila s početkom u 19. 30 sati.

U naslovnim ulogama pojavit će se Dino Sarija (koji će igrat lik Lava Nikolajeviča Miškina), Vanja Đugum Matović (kao Nastasja Filipovna Baraškova), Igor Skvarica (u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina) te Sara Seksan (u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančin).

Ostatak podjele čine Ejla Bavčić Tarakčija, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja uradila je Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić dok muzički aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

“Sarajevska publika moći će uživati u još jednom izvođenju dramske predstave ‘Idiot’, koje je na repertoaru u ponedjeljak, 17. aprila sa početkom u 19:30 sati”, navodi se.

Za srijedu, 5. aprila u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, planirana je dramska predstava “Hasanaginice”, autora i režisera Danila Marunovića. Autorica teksta i dramaturginja je Ksenija Popović. Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović, kostimografska rješanja uradila je Vanja Ciraj-Džudža, autor muzike je Ivan Marović.

U predstavi igraju Mediha Musliović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mak Čengić, Milan Pavlović, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Mona Muratović i Nerman Mahmutović.

“Hasanaginica” je jedna brutalno iskrena predstava. Svi likovi i svi zapleti, svaki sukob i svaka kap ljudskosti, iscijeđena je iz iskustva nas samih, članova ekipe koja je stvorila djelo. Dok smo u teatarskoj strasti, u toku dramatičnog procesa, tragali za budućom predstavom, najednom smo razumjeli da je sami već živimo. Ne samo kod kuće-privatno, već baš na probama. I tako… jedna pozorišna grupa, koja ostavlja dušu na tim probama, nauštrb porodične, bračne ili neke druge harmonije, ispričala je priču o braku, u formi omaža fenomenu kojeg znamo pod brendom “Hasanaginica”. Jedna harizmatična ženska subverzija čiji eho se evo, i dalje prolama kroz vjekove u ultra patrijarhalnoj kulturi.” (Danilo Marunović)

Na Dan grada Sarajeva, u četvrtak – 6. aprila 2023. godine sa početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta, bit će izvedena višestruko nagrađivana predstava ‘Sve se nekako preživi, osim smrti’ rađena po tekstu Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića.

“Preferiram teatar koji pruža otpor svim pokušajima da se komercijalizira kroz ‘lakše i pitke komade’. Zanimaju me dramski tekstovi koji se daju postaviti u kritičkom odnosu prema društvenim temama. Vidjeti vlastiti nakazni odraz u vremenu u kojem živimo, nije nimalo jednostavan scenski zadatak. Dramski tekst Ljubice Ostojić nudi mogućnost za otvoreno kazalište, nešto novo i rubno, istraživačko u propitivanju scenske forme i izraza.

Takvi dramski komadi čine da se bolje osjećate i u neuspjelom redateljskom pokušaju, nego u radu na dosadnim repertoarnim predstavama koje gode malograđanskoj publici jer ne daj Bože da se uznemire ili zapitaju o bilo čemu u teatru. Scena je metafizički prostor u kojem se može još uvijek slobodno misliti, čak i o svom rodnom gradu, s kojim nikad nisi načisto. To je u dobrom smislu neuništiv grad, brzo se regenerira, vitalan je i ima atmosferu koja zna biti zavodljiva i šarmantna, ali i nepodnošljivo okrutna.” (Dino Mustafić)

U predstavi igraju Ejla Bavčić, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović, Vedran Đekić, Danijel Žontar, članovi baletnog ansambla Hariz Šabanović i Jasenko Matković, te članovi hora Opere NPS. Dramaturgiju je uradila Ljubica Ostojić, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, koreografiju je uradio Gjergji Prevazi, dok je kompozitor Damir Imamović.

U petak, 7. i subotu 8. aprila sa početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena hit predstava Beogradskog dramskog pozorišta ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ autora Kena Keseya i Dalea Wassermana, u režiji Žanka Tomića.

U predstavi igraju Dragan Bjelogrlić, Predrag Bjelac, Milan Čučilović, Daniel Sič, Milutin Mima Karadžić, Andrej Šepetkovski, Jovo Maksić, Savo Radović, Vladan Milić, Milica Zarić, Jana Milosavljević, Uroš Janković, Miloš Lazarov, Zoran Đorđević, Anka Gaćeša Kostić / Anja Alač i Nada Macanković / Maja Ranđić.

Prijevod je uradio Đorđe Krivokapić, scenografiju Zoran Ristić, kostimografkinja je Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Aleksandar Simić, scenske borbe potpisuje Aleksandar Tasković, a specijalne efekte Tomislav Magi.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti online www.nps.ba  

Radno vrijeme blagajne na dan izvođenja predstave u dva termina (od 9.00 – 11.30 i 15.30 – 19.30). Ostalim radnim danima od 9 do 15 sati.

Radio AS