Boravišna taksa za 2023. godinu u Kantonu Sarajevo nepromijenjena

Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici Vlade KS usvojen je iznos boravišne takse za Kanton Sarajevo za 2023. godinu, a u skladu s pozitivnim propisima za oblast turizma.

Boravišna taksa za 2023. godinu nije mijenjana u odnosu na prethodnu godinu, tako da iznosi ostaju isti, te je i ove godine boravišna taksa 2,00 KM, a dnevna boravišna taksa 1,00 KM. Za ona fizička lica koja pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu boravišna taksa u godišnjem paušalnom iznosu je 50 KM, i to za svaki krevet i smještajnu jedinicu koja se koristi za pružanje usluga smještaja.

Shodno navedenom, u Kantonu Sarajevo obavezu uplate boravišne takse Turističkoj zajednici KS imaju pravna ili fizička lica koja pružaju uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, putničke agencije – organizatori putovanja, koje plaćaju dnevnu boravišnu taksu po svakom grupnom dolasku turista u turističko mjesto bez noćenja i fizička lica koja pružaju uslugu smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu.

Boravišna taksa jednaka je i za domaće i za strane turiste, odnosno i jedni i drugi plaćaju je u istom naznačenom iznosu. Izuzetno od ove odluke, boravišnu taksu ne plaćaju djeca do 12 godina starosti, a boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju stariji maloljetnici uzrasta od 12 do 18 godina.

“Iza nas je godina koja je bila ključna za oporavak turističkog sektora, nakon skoro dvije godine pandemije u kojima je turistički sektor, zajedno sa svim djelatnostima, čije poslovanje direktno ili indirektno zavisi od turizma, bio jedan od najpogođenijih sektora i neizmjerno smo zadovoljni što možemo reći da je sezona 2022. godine bila uspješnija čak i od predpandemijske, 2019. godine”, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Prema dostupnim podacima u 2022. godini ostvareni su rekordni prihodi od turizma koji pokazuju 19% veći prihod od turizma u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na 2019. godinu koja se računa kao referentna zbog pandemije koja  je obilježila 2020. i 2021. godinu.

“Prema posljednjim zvaničnim podacima najveći broj noćenja u Kantonu Sarajevo ostvaruju turisti iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke i Hrvatske, što je manje-više tradicionalno godinama. Međutim, povećanje broja turista iz Emirata direktno je povezano s našim predstavljanjem na svjetskoj izložbi Expo 2020. u Dubaiju i predstavljanja naše Turističke zajednice koja je na ovoj izložbi organizirala i vlastiti event za turoperatere s ciljem umrežavanja i B2B sastanka za predstavnike privatnog turističkog sektora”, podsjetio je ministar.

Na kraju ove godine, shodno dostupnim podacima, očigledno je da je interes turista iz zemalja Zaljeva, nakon izložbe Expo 2020, u porastu na području cijele Bosne i Hercegovine, ne samo u Sarajevu, navode iz Ministarstva.

Radio AS