Na sceni SARTR-a predstava “Phantom leg – postapokaliptična priča”

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u petak će biti izvedena predstava ‘Phantom leg – postapokaliptična priča’ – autorski projekt Thomasa Steyaerta.

Thomas Steyaert tu predstavu definira kao Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U ‘Fantomskoj nozi’ izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog sa osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji.

Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta.

Ta predstava se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

– Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo, postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija  na čovječanstvo kakvo poznajemo i  suočavanje sa zastrašujućom budućnošću, koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica – izjavio je Thomas Steyaert, saopćio je SARTR.

Uloge su ostvarili Ana Marija Tomić, Snežana Bogićević, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert, Hana Zrno. Za scenografiju su zaslužni Daniel Premec i Thomas Steyaert, a kostimografiju Irma Saje.

Predstava će biti izvedena na sceni SARTR-a 28. oktobra sa početkom u 20 sati. 

Radio AS