Bruce Dickinson uoči spektakla u Sarajevu: Veselim se što ćemo se opet družiti

Pjevač i frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden i počasni građanin Sarajeva Bruce Dickinson, s all stars bendom i Zagrebačkom filharmonijom, 22. marta u dvorani “Mirza Delibašić” izvesti će glazbeno remek djelo jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena Jona Lorda, “Concerto for Group and Orchestra”, kao i najveće hitove grupe Deep Purple

Tim povodom obratio se publici i otkrio kako će izgledati ovaj koncertni spektakl.

“Veselim se što ćemo se opet družiti jer izvodimo čudesno muzičko djelo Concerto for Group and Orchestra. To je djelo klasične muzike koje je napisao Jon Lord iz Deep Purplea u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock’n’roll bend i orkestar. Ja sam pjevač u vokalnom dijelu koncertu, koji je u stvari prvi dio predstave”, započeo je.

U drugom dijelu showa publiku očekuje malo aktivnija instrumentalnom interakcija benda.

“Nakon toga izvodimo pjesme Deep Purplea koje nevjerojatno dobro zvuči s orkestrom. Uz to ćemo izvesti još nešto specijalno. Napravili smo orkestralni aranžman za Jerusalem i Terars Of The Dragon. Znači, radi se o fenomenalnoj večeri ispunjenom fantastičnom svirkom nevjerojatnih muzičara. To je muzika!”, zaključio je.

Dickinson i dirigent Paul Mann bili su bliski prijatelji i saradnici pokojnog kompozitora i klavijaturiste Deep Purplea. Upravo su oni došli na ideju da se izvođenjem ovog jedinstvenog klasičnog djela, koje je krajem 1960-ih među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, oda počast jednom od najvećih muzičkih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe.

Sarajevska publika će tako uz Brucea Dickinsona i Paula Manna, jednog od najcjenjenijih dirigenata svoje generacije, moći vidjeti i čuti 74 člana Zagrebačke filharmonije uz još četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra: Johna O’Haru na klavijaturama (Jethro Tull), Tanyu O’Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitnera Z Doku na gitari (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey) i Bernharda Welza na bubnjevima (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey).

Koncert će se održato u dvorani Mirza Delibašić (KSC Skenderija) s početkom u 20 sati. Ulaznice možete kupiti putem web platforme Kupi Kartu, kao i na njihovim prodajnim mjestima.

“Posebno mi je drago što ćemo raditi Sarajevo. Jako puno uspomena me veže uz taj grad. Svoju profesionalnu karijeru sam počeo u Sarajevu u studiju Brane Likića kad sam još bio klinac. Prvi album Crne udovice smo snimili kod njega. Čovjek nam je čak potpuno besplatno dao studio i producirao album jer je bio oduševljen bendom. Prve velike uspjehe smo imali upravo u tom gradu. Sarajevska publika i glazbena scena su nas jako dobro primile, kao da smo odrasli skupa”, rekao je Kaitner Z Dokom, gitarski virtuoz, muzički kompozitor i producent porijeklom iz Dubrovnika.

Pomogli su im u svim aspektima – od pronalaska smještaja do kupovine muzičke opreme.

“Na kraju krajeva, mi smo taj album snimali u Skenderiji u legendarnom Blap studiju u kojem je snimljeno više od 500 poznatih albuma na bivšoj jugoslavenskoj sceni. Nažalost, studio je izgorio u ratu. S obzirom na to da i Bruce ima jaku poveznicu sa Sarajevom iz ratnih vremena, mislim da će taj koncert biti posebno emotivan. On je i počasni građanin Sarajeva”, dodao je. Koncert organizuje kompanija Music Time predvođena producentom Tomislavom Kašljevićem.

Radio AS