Premijera predstave “Totovi” u režiji Andraša Urbana u petak u Sarajevskom ratnom teatru

U petak, 17. marta s početkom u 20 sati će premijerno biti izvedena predstava “Totovi” autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka prema noveli “Dobrodošlica za Majora” iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

“Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif

Historija se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena pa tako i mnogo Totova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže ‘I sam baci kamen u dolinu’ – Ištvan Erkenj

U predstavi igraju: Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim

Dramaturgija: Vedrana Božinović

Scenografija i kostimografija: Adisa Vatreš Selimović

Klavir: Eva Nevesinjac

Fotografija: Velija Hasanbegović,

Dizajn plakata: Naida Čelik

Reprizna igranja zakazana su za 18. i 19. mart u 20 sati. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve telefona 033 664 070, 061 850 745 ili putem email-a  blagajna@sartr.ba.

Radio AS