Časovi francuskog jezika u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Dragan Kecman i predsjednik Rotary kluba Sarajevo Ilidža Haris Gušić zvanično su pokrenuli nastavu francuskog jezika u toj školi.

Radi se o inovativnom projektu realiziranom u suradnji sa Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, zaduženim za uspostavu kurseva francuskog jezika i Rotary klubom Sarajevo Ilidža, lokalnim ogrankom globalne mreže aktera posvećenih humanitarnim ciljevima.

Ambasadorica Toudic emotivno je reagirala na današnji događaj, okarakterizirala je to kao gest ljubavi prema toj djeci i mladim ljudima. Sretna je što su i djeca to doživjela sa toliko emocija. Njoj u čast, ali i u čast drugim gostima, učenici Centra upriličili su prigodan muzički program.

Direktor Centra Kecman naglašava za novinare da se radi o vannastavnoj aktivnosti koja je počela prošle školske godine, a časove francuskog jezika trenutno pohađa 15 učenika završnog razreda osnovne i učenika srednje škole Centra. Uče po istim materijalima kao i svi drugi polaznici, samo adaptiranim za njihove potrebe.

“Učenici francuski jezik uče po planu i programu Francuskog instituta, a materijali će biti prilagođeni slijepim i slabovidim osobama (Brajevo pismo i uvećani tisak). Pri adaptaciji tekstova i materijala, neće se mijenjati ništa, uče po istim materijalima kao i sva druga djeca, samo adaptirana za njihove potrebe”, naglasio je.

Predsjednik Rotary kluba Sarajevo Ilidža Haris Gušić kaže da je projekt pokrenut prošle godine. Zahvalio je posebno Francuskoj ambasadi, ambasadorici Toudic i Francuskom institutu za podršku i najavio da će taj projekt biti nastavljen i dugo trajati.

Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu javna je ustanova koja se sastoji od srednje škole i osnovne škole sa internatom.

Radio AS