Centralna banka BiH će zaštitu prava tražiti sudskim putem

Iz Centralne banke BiH saopćeno je da Općina Centar nije ispunila preuzete obaveze po osnovu zahtjeva u vezi s izgradnjom objekta CBBH te da će zaštitu stoga potražiti sudskim putem.

Kako je saopćeno, do danas, 27. decembra 2021. godine, Općina Centar nije ispunila preuzete obaveze po osnovu zahtjeva CBBiH u vezi s prihvatanjem alternativne lokacije za izgradnju poslovnog objekta Glavne jedinice Sarajevo.

“Data obećanja za ispunjenje zahtjeva nisu ispunjena iako je općinska administracija na čelu s načelnikom Srđanom Mandićem, na održanom sastanku 19. oktobra čvrsto i odlučno uvjeravala predstavnike CBBiH da će sve postavljene zahtjeve ispuniti u predviđenom roku i da će uložiti maksimalan napor na stvaranju pretpostavki da se zamjena lokacija po dostavljenim prijedlozima Općine Centar realizuje, to se nažalost nije desilo”, rečeno je iz CBBH.

O održanom sastanku i obavezama čije se ispunjenje očekuje od Općine Centar, javnost je obaviještena istog dana.

“S obzirom na to da ovakav odnos prema CBBH predstavlja još jednu u nizu potvrda neozbiljnosti i ignorantskog odnosa prema državnom investitoru, želimo jasno poručiti da će CBBH daljnju zaštitu svojih interesa i zakonito stečenog prava vlasništva zahtijevati isključivo sudskim putem uz insistiranje na utvrđivanju pojedinačne odgovornosti svih aktera koji su na bilo koji način učestvovali u kršenju zakonskih rokova i svjesno izbjegavali primjenu važeće legislative u postupku rješavanja zahtjeva CBBH”, navedeno je.

Zaključuje se da će CBBiH istrajati u namjeri da svoje legitimno i legalno stečeno pravo vlasništva koristi u svrhe u koje je namijenjeno i u skladu sa zaključenim ugovorom.

klix.ba

Radio AS