Četiri ponude poslane za gradnju tramvajske pruge do Hrasnice, po dvije iz Kine i Turske

Četiri ponude su pristigle na tenderu za izbor izvođača gradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, saznaje Klix.ba.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je krajem prošlog mjeseca zatvorila tender, a kako saznajemo, dvije ponude su pristigle iz Kine i dvije ponude su pristigle iz Turske.

Izgledno je da najpovoljniji ponuđač neće biti izabran do kraja ovog mjeseca zbog toga što u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo moraju analizirati obimnu dokumentaciju. Resorni ministar Adnan Šteta je u ranijim medijskim istupima isticao da će gradnja početi tokom ljeta ove godine.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica. Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

Ovo je jedan od kapitalnih projekata u sarajevskom javnom prijevozu – u toku je rekonstrukcija postojeće tramvajske pruge te su kupljeni novi trolejbusi i tramvaji, za šta su izdvojene desetine miliona eura.

Radio AS