Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” 14. i 15. juna na Maloj sceni “Stolaboratorija”

Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” rađena prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, u režijskoj postavci Alena Šimića, bit će izvedena na Maloj sceni “Stolaboratorija“ u Stolariji NPS (Terezije bb), u utorak i srijedu 14. i 15. juna 2022. godine, u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

“Ova autorska predstava je svojevrsni razgovor grupe mladih ljudi punih života i želje za radom, za pričom sa mrtvim autorom koji odbija da učestvuje u dijalogu. Kafka u svojim djelima nikada ne daje odgovore, njega ne zanima dijalog sa svojim zamišljenim čitaocem. Ovo trenje je prvo proizvelo frustraciju, nakon koje se stvorila magija. Doslovna magija”, poručili su Alen Šimić i Benjamin Hasić.

“Kao kolektiv istražili smo vezu između nas, naših privatnih života, opažanja koja imamo o poslu kojim se bavimo i okruženju u kojem bivamo, sa enigmatičnim, turobnim i zatvorenim Kafkom. Polazište je bila pripovijetka Umjetnik u gladovanju, a razvilo se u nešto šire”, dodaju.

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografksa i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju“ bit će izvedena u sklopu programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!“, koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: nps.ba ili putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Radio AS