Civilna zaštita KS građanima: Odmah preduzmite mjere zaštite od jakog vjetra i kiše

Kantonalna uprava civilne zaštite KS objavila je upozorenje pravnim i fizičkim licima te ih pozvala da odmah preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra i kišnih padavina.

Kako su napomenuli, Federalni hidrometeorološki zavod je objavio narandžasto upozorenje na jaki do olujni, lokalno i orkanski vjetar te da se očekuju udari vjetra brzine od 60 do 80 kilometara na sat, a lokalno iznad 80 kilometara na sat u periodu od večeras od 20 sati do sutra do 15 sati na području cijele Bosne i Hercegovine.

Osim toga, tokom sutrašnjeg dana u Kantonu Sarajevo očekuju se intenzivni pljuskovi, praćeni grmljavinom, uglavnom prije podne i sredinom dana.

S obzirom na prethodno navedeno, Kantonalna uprava civilne zaštite je pozvala pravna i fizička lica da odmah preduzmu preventivne mjere za zaštitu ljudi i materijalnih dobara. To se odnosi na zaštitu od jakog vjetra i kiše.

Pozvali su pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti sa krova objekta, građevinske skele i slično.

Istakli su da na balkonima i drugim otvorenim predmetima ne bi trebalo ostavljati predmete koji bi usljed vjetra mogli ugroziti prolaznike, da se vozila ne parkiraju u blizini velikih stabala te da se izbjegavaju izleti i boravak u prirodi tokom trajanja narandžastog upozorenja.

Pozvali su općinske službe civilne zaštite da odmah budu u stanju pripravnosti. Kantonalna uprava civilne zaštite je ukazala pravnim i fizičkim licima da su dužni odmah, čim primjete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, obavijestiti civilnu zaštitu pozivom na 121 – broj koji je dostupan svaki dan 24 sata.

Radio AS