Civilna zaštita upozorava građane na opasnost od požara, rigorozne kazne za nemarne

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Kako navode, obzirom na visoke temperature već nekoliko dana, a imajući u vidu da je u prethodnom periodu zabilježen veliki broj požara na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete, upozoravaju građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina, naselja, površina pod usjevima, željezničkih pruga, dalekovoda, naftovoda…

Posebno podsjećaju da su osobe koje spaljuju korov ili lože vatru na otvorenom dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Također, navode iz Uprave, zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, a ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta i na većoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasnu službu Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

“U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti Profesionalnu vatrogasnu jedinicu KUCZ na broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122”, navode iz Uprave.

Kako dalje napominju, zakonom je predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost ukoliko uslijed spaljivanja nastane požar koji za posljedicu ima veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

“Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posijedice”, zaključuju u upozorenju iz KUCZ KS, kojeg potpisuje direktor Dženan Brkanić.

Radio AS