CKM: Kulturna dešavanja u mjesecu maju

U Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, mjesec maj donosi bogat umjetnički program. Osim predstava, koncerata i izložbi, u maju je planiran nastavak brojnih kurseva, radionica i škola koje se održavaju tokom cijele godine.

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 8. maja u 20 sati na Teatarsku scenu Jelićeva dolazi predstava “Državni lopov”. Studio Teatar iz Zenice je producent predstave koja je nastala 2005. godine i koja je trenutno jedna od najduže živućih predstava u BiH.

U četvrtak, 9. maja, u 20 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo biće izvedena predstava “Američki san”. Monodrama “Američki san” je tragikomična predstava, a režiser je Dražen Pavlović.

U petak, 10. maja, biće realizovan koncert za najmlađe “Sretni vrabac”, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor “Sibel kids”, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica Centra “Kad porastem”. Istoga dana, u okviru projekta “Kulturno-historijsko naslijeđe BiH”, Emir Durmišević će posjetiti OŠ “Isak Samokovlija”. 

Dana 14. maja od 17 sati, učenici srednjih škola, družit će se s profesorom Vedranom Zubićem u prostorijama Centra kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja s primjesama humora. Pored toga, 14. maja biti će nastavak realizacije projekta “Kulturno-historijsko naslijeđe BiH” s Emirom Durmiševićem u JU OŠ “Hasan Kaimija”.

U petak 17. maja, u 20 sati za sve ljubitelje teatra najavljeno je gostovanje Zijaha Sokolovića sa predstavom “Međuigre 0–24” na Teatarskoj sceni Jelićeva. Ulaznice po cijeni od 15 KM u prodaji su putem portala www.kupikartu.ba  

U subotu, 18. maja, od 12 do 15 sati u Centru biti će održan završni koncert Muzičke radionice “Note” za školsku 2023/24. godinu. Na koncertu učestvuju djeca iz 15 osnovnih škola Kantona Sarajevo i podružnica muzičke radionice “Note – Maglaj”.

U utorak, 21. maja, u 19 sati u JU Centar kulture i mladih premijerno će biti izvedena pozorišna predstava “PLASTIKA – u nama i oko nas”, u okviru THEARTO EU projekta. Tekst i songove je napisala Selma Parisi, muziku Zlatan Božuta, a režiju potpisuje Zijah A. Sokolović, osnivač THEARTA (Salzburg Austrija) i Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje UNDP-a. Ulaz na premijeru je besplatan.

U galeriji Jelićeva, 22. maja u 9:30 sati biće održana kreativno-edukativna radionica “Čarobna šuma” za mališane iz vrtića s područja općine Centar, s multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić.

Dramska predstava “Dva groš” biće izvedena 22. maja u 18 sati u Centru. Drama je nastala u okviru projekta “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”, Udruženja “Bajka”. Predstava je realizovana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Centar.

U petak i subotu, 24. i 25. maja, biće realizovan Gitarfest 2024. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola imaće priliku pokazati sve ono što uče tokom godine u svojim školama, kroz jednu muzičku numeru koju prezentuju na zajedničkom koncertu. Koncert će biti organizovan u petak, 24. maja, s početkom u 19 sati. Subota, 25. maj, rezervisana je za cjelodnevne radionice u prostorijama Centra.

Svečani završni koncert pod nazivom “Balet je super!” održat će se u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u tri termina: 25. maja s početkom u 17 sati, 27. maja s početkom u 18 sati te 29. maja s početkom u 18 sati. Događaj će okupiti preko stotinu polaznika različitih umjetničkih škola i predstavlja vrhunac njihove predanosti i rada tokom cijele godine.

U petak 31. maja, biće odigrana komedija “Luda kuća”. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM u prodaji su putem portala www.kupikartu.ba  

Radio AS