Crveni krst BiH nastavlja aktivnosti na pomoći stanovništvu Turske i Sirije

Društvo Crvenog križa/krsta (CK) Bosne i Hercegovine je već 6. februara 2023. godine pokrenulo akciju pomoći stanovništvu Turske i Sirije ugroženom usljed razornih zemljotresa, a i danas su na raspolaganju sa svojim timovima i timovima CK Republike Srpske, CK Federacije BiH i CK Brčko distrikta.

Na konferenciji za medije danas su sekretar Društva CK BiH Rajko Lazić, generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić, Džana Kapić iz CK FBiH i šef delegacije Međunarodnog komiteta CK Elmir Camić, predstavili su rezultate akcije pomoći stanovništvu Sirije i Turske, ali i aktivnosti dalje pomoći.

Oni su zahvalili građanima Bosne i Hercegovine na plemenitosti koju su iskazali prikupljanjem pomoći za ugrožene u Turskoj i Siriji, ali i medijima koji su svojim informacijama pomogli realizaciju pomoći, te pratili spasilačke timove iz BiH.

“Građani širom BiH su 85.000 puta pozvali humanitarni broj 17023 te na taj način prikupili 170.000 KM, a i putem humanitarnog žiro računa uplaćeno je više od 170.000 KM”, rekao je Lazić.

S obzirom da je CK BiH dio globalnog sistema, Međunarodne federacije CK i Crvenog polumjeseca koji djeluje u 192 države svijeta, raspisan je hitni apel prikupljanja 650 miliona švicarskih franaka. Od tog iznosa je 200 miliona namijenjeno za potrebe građana Sirije, a ostatak za potrebe građana Turske.

Konvoji pomoći i dalje iz BiH idu za Tursku i Siriju.

Općina Kalesija je kao dobar primjer, kako je rečeno, pokrenula izradu 30 kontejnera. Privrednici, CK FBiH i Općina udružili su sredstva i napravili kontejne. Jedan kontejner ima 7,5 kvadrata i košta 3.500 KM. To je, kako su kazali, jedan od najboljih vidova pomoći porodicama koje su izgubile svoje domove.

Pozvali su građane, privrednike, sve nivoe vlasti da pomognu i ovu akciju izrade kontejnera.

“Mi smo i dalje spremni da odgovorimo na pozive Crvenog polumjeseca Turske i Sirije, Međunarodne federacije CK, da pošaljemo naše timove, a sigurno će oni trebati”, kazao je Hodžić.

Šef delegacije MKCK-a Elmir Camić je ukazao na važnost pomoći Siriji u kojoj rat traje već 12 godina. I ne samo to, građani su se suočili i sa Covid-19 pandemijom, a potom je od kolere zaraženo 85.000 ljudi.

“Zemljotres je napravio kataklizmu na tom, ionako ranjivom području”, rekao je Cemić.

Za sve spasioce iz BiH koji neumorno pomažu u Turskoj, za sve one koji su bili na terenu, Crveni križ FBiH je aktivirao program psihosocijalne podrške za spasioce. Na dispoziciji su za online tererapiju, grupnu ili pojedinačnu.

Lazić, Hodžić, Kapić i Camić pozvali su predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, nevladine organizacije, privrednike te građane da se uključe u akciju Crvenog krsta BiH.

Trenutno su građanima Turske i Sirije najpotrebniji kontejneri, grijalice, šatori, vreće, agregati, deke.

(Fena)

Radio AS