Sindikat: Maćehinski odnos prema vrtićima se nastavlja i vodi nas u novi štrajk

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo zaprimio je dopis JU “Djeca Sarajeva”, Sarajevo kojim nas obavještavaju da je 6 (šest) radnika prestalo s radom u JU “Djeca Sarajeva” sve iz razloga jer im Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije dalo saglasnost za produženje ugovora o radu na period do 120 dana.

Također, u obraćanju je navedeno da su resornom Ministarstvu zahtjev za saglasnost dostavili dana 06.02.2023. godine, u prilogu kojeg je dostavljen i spisak radnika kojima u skorije vrijeme ističe ugovor na određeno vrijeme, ali da nikada nisu dobili nikakav odgovor od strane Ministarstva. Pored pisanog zahtjeva, v.d. direktorica JU “Djeca Sarajeva”, je i usmeno obavila razgovor s ministricom i ukazala na problem koji će se desiti ukoliko ne dobiju saglasnost na produženje ugovora.

“Sindikat se u prethodnom periodu više puta obraćao resornom Ministarstvu po pitanju rješavanja problema u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo i svaki put smo dobili odgovor da nije do Ministarstva, da Ministarstvo uvijek pozitivno odgovori kada je u pitanju davanje saglasnosti za bilo koje radno mjestu u pomenutoj ustanovi ukoliko je ona neophodna, a zapravo, stvarnost je nešto drugo.

Ukoliko se radnicima ne produže ugovori, pojedine odgojne grupe ostaju bez odgajatelja, gdje se djeca miješaju sa drugom odgojnom grupom. Odgajatelj, koliko god bio sposoban, nije u mogućnosti istovremeno brinuti o dvije odgojne grupe, i na ovaj način se gubi smisao vrtića, jer vrtić nije čuvanje djece nego odgajanje. Vjerovali smo da Ministrica želi dobro djeci koja svakodnevno borave u vrtićima i da želi da rastereti radnike pomenute ustanove, ali smo se po ko zna koji put ponovo razočarali. Moramo priznati da se maćehinski odnos prema djeci vrtića, a i prema radnicima.

Imajući u vidu naprijed navedeno od Ministarstva smo zatražili da hitno i bez odlaganja uputi saglasnost za produženje ugovora, čime bi se bar približno riješio problem s kojim se već nekoliko godina susreću radnici u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo. Ukoliko se ne postupi po našem zahtjevu, Sindikalna podružnica JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo će pokrenuti proceduru oko organizacije štrajka, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će snositi posljedice”, saopšteno je iz Sindikata.

Radio AS