Danas se obilježava Božić – Dan Isusovog rođenja

Katolici, protestanti i drugi koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara, danas obilježavaju jedan od najradosnijih blagdana i dan koji slavi rođenje Isusa Krista – Božić.

Blagdan koji slavi rođenje Isusa Krista, ujedno predstavlja i dan ljubavi, ali i okupljanja na kojima svoje mjesto nalaze porodica, prijatelji i komšije koji zajedno proslavljaju ovaj važan dan.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Značenje riječi Božić, kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja koja predstavljaju termine kao što je blagi Bog, dobri Bog i bliski Bog, odnosno onaj koji je dostupan i pristupačan čovjeku.

Nažalost, kao i prethodne godine, slavljenje Božića znatno je odredila i pandemija koronavirusa i širenje novog omikron soja pa se tako u crkvama misa za Božić neće obilježavati u prisustvu velikog broja vjernika.

Nadbiskup mitropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 24. decembra uputio je i Božićnu poruku vjernicima gdje je pozvao vjernike da “usklade svoj hod s Isusom”.

“Da bismo uskladili svoj hod s Isusom potrebno se ostvariti u malenosti, jer je on postao malen da nam bude bliz. I pozvao nas je da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Nema obnove u Kristu tamo gdje vlada oholost, bahatost i sebičnost. Da bismo stvarno mogli slaviti Božić i doživjeti Božić, valja nam prihvatiti svoju ljudsku ograničenost, grešnost i svoju ovisnost o Božjoj ljubavi”, naveo je Puljić.

On je naglasio i to da bi Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje.

“U tom duhu vam želimo čestit Božić, koji će ispuniti milošću srca vaša, da vjera bude radosno doživljavanje Isusovog rođenja. Na poseban način želimo, da Božić donese djeci radosno proživljavanja djetinjstva i rasta u vjeri. Želimo čestit Božić vama, mladi, da u svom zrenju budete otvoreni Isusovoj poruci i pouci, kako biste postali potpuni ljudi srca, duše i uma. Vama ,drage obitelji, želimo čestit Božić sa željom, da svaka obitelj što više sliči svetoj nazaretskoj Obitelji. Neka Vam Isusovo rođenje donese radost zajedništva i sloge u ljubavi. Posebno želimo čestit Božić vama, bolesni i nemoćni, kao i vama koji ste poodmakle dobi da Vam Isusovo rođenje donese utjehu, snagu i čvrstu nadu u životu.”

Svim našim čitateljima i slušateljima koji slave ovaj veliki blagdan Radio AS Sarajevo želi sretan Božić uz najljepše želje da božićne blagdane provedete u miru, sreći, zdravlju i blagostanju, okruženi ljubavlju porodice, prijatelja i komšija.

Radio AS