Iz Budžeta KS izdvojeno 550.000 KM za dobrovoljna vatrogasna društva

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, iz Budžeta KS  za ovu godinu izdvojeno je 550.000 KM za materijalnu pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Kantona. 

Sporazum o raspodjeli  ovih sredstava potpisao je danas direktor  Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić, na sastanku sa načelnicima i predstavnicima općina, na čijem području djeluju ova vatrogasna društva, a putem kojih će im sredstva biti dodijeljena.

“Kriteriji za dodjelu i iznos sredstava su brojnost pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, područje koje pokrivaju, kao i broj intervencija na godišnjem nivou, kako samostalnih, tako i zajedničkih intervencija sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade”, naveo je direktor Brkanić.

S obzirom na to da važeći zakoni ne omogućavaju direktni prenos sredstava dobrovoljnim vatrogasnim društvima, sredstva će im biti transferisana putem lokanih zajednica.

“Ova sredstva su zaista od velike pomoći i značajna su sa aspekta sigurnosti, zaštite od požara i spašavanja. Planirana su u približno istom iznosu i u budžetu za narednu godinu”, istakao je direktor Brkanić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić  kazao je da je ovo prvi put da je Kantonalna uprava civilne zaštite izvršila preraspodjelu finansijskih sredstava, uz odobrenje Vlade, na općine koje imaju dobrovoljna vatrogasna društva.

“Jedno od njih je i Dobrovoljno vatrogasno društvo ‘Vratnik’ , najstarije u Kantonu, a u čijem sastavu su 43 aktivista. Ovih 85.000 KM koje je Kanton dodijelio će itekako dobro doći i pomoći tom vatrogasnom društvu”, naglasio je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović također je istakao da će sredstva dodijeljena dobrovoljnom vatrogasnom društvu na području ove općine, u iznosu od 55.000 KM biti njegova značajna podrška. Bit će utrošena u tehničko opremanje.

“Uvjerili smo se koliki je značaj vatrogasaca u raznim nesrećama, pa tako i tokom nedavnih poplava. Zato je obaveza i dužnost svih nas da ih maksimalno kapacitirano, kao i strukture civilne zaštite na području svih općina”, izjavio je načelnik Tanović.

Prema Sporazumu,  110.000 KM će, između ostalih, biti dodijeljeno i dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Vogošće, a koje trenutno pokriva i područje Ilijaša.

Radio AS