Danas se obilježava Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

U saradnji sa partnerima, World Vision BiH obilježava Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u 34 škole u Bosni i Hercegovini i online prostoru.

Ove godine Dan ružičastih majica obilježava se pod sloganom “Ne budi sila iza profila“ ukazujući tako na porast vršnjačkog nasilja i pritiska u online sferi, koje ostavlja duboke posljedice na mentalno zdravlje djece.

“U školama će biti održane kreativne i edukativne radionice u kojima će učestvovati više od 5000 učenika, dok će u online sferi biti organizirane pričaonice u kojima mogu učestvovati djeca iz svih dijelova zemlje. Na ovaj način, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problemu nasilja među vršnjacima, te im pruža priliku da od odraslih osoba, stručnih u domenima psihologije i rada sa djecom, zatraže savjete i pomoć. Cilj nam je stvoriti siguran prostor u kojem se djeca iz cijele BiH mogu povjeriti o problemima u odnosima sa vršnjacima, ali i potražiti pomoć. Osim toga, želja nam je odgajati generaciju djece koja se o vlastitom mentalnom zdravlju brine bez zadrške, i bez srama traži podršku u tretiranju mentalnih poteškoća i oboljenja” izjavila je Nejra Baltes, predstavnica nevladine organizacije World Vision BiH.

Pričaonica je organizovana u saradnji sa Pokretom mladih “Vrijedni Pažnje”, Odborom djece i mladih projekta Povezivanje tačaka i Plavim telefonom. Kroz brojne ankete i fokus grupe sa djecom, kao i mini istraživanja koja su proveli oni sami, World Vision svjedoči povećanju broja djece koja su doživjela vršnjačko nasilje. Ovaj vid nasilja se manifestuje kroz ponavljajuće izrugivanje, širenje glasina, isključivanje iz društva i fizičko nasilje među vršnjacima.

Djeca koja su preživjela nasilje izjavljuju da su posljedice brojne, počevši od pojačane anksioznosti i strepnje, na koncu vodeći ka depresivnim poremećajima i dugoročnim problemima sa mentalnim zdravljem.

Aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, nadogradnja je programa organizacije World Vision BiH kroz koji se svakodnevno, kroz rad sa omladinskim klubovima, programe vršnjačke edukacije i program razvoja životnih vještina u školama širom BiH radi na prevenciji nasilja, saopćeno je iz organizacije World Vision.

zenicainfo.ba

Radio AS