Delić: Fijakeristima obezbijeđena sredstva za nabavku dresiranih konja

Prošlog mjeseca ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je fijakeriste s područja općine Ilidža s kojima je razgovarao o teškoćama s kojima se susreću u održavanju i očuvanju ovog jednog od najstarijih zanata u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, fijakeristi su ministru kao najveći problem naveli nemogućnost nabavke kvalitetnih, dresiranih konja na ergelama u Bosni i Hercegovini, te istakli da im je nabavka konja iz regije moguća, ali skuplja. 

“Njihov najveći problem je nabaviti radnog konja koji neće ugrožavati sigurnost posjetilaca Velike aleje, ali i konja dresiranog da se može prilagoditi pravilima čistoće šetališta. Obećao sam im da ću pronaći rješenje za ovaj problem i u Ministarstvu smo učinili sve da to uradimo što je moguće prije”, naveo je ministar Delić.

S tim u vezi, a obzirom na značaj ove finansijske podrške fijakeristima koji su dio kulturno-historijske baštine Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, kao i da vožnja fijakerom predstavlja staru tradiciju i zanat star preko 100 godina, jedinstvenu turističku atrakciju i sastavni dio ukupne turističke ponude Kantona Sarajevo, a u svrhu brendiranja Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke destinacije, Vlada KS je donijela Zaključak po kojem će Turistička zajednica KS obezbijediti 40.000 KM, od čega po 4.000 KM svakom pojedinačnom fijakeristi za nabavku radnih konja koji će sigurno biti značajan doprinos očuvanju ovog jedinstvenog zanata specifičnog za područje Velike aleje na Ilidži.

Radio AS