Sarajevo Holiday Market od 15. decembra do 5. februara

Općina Stari Grad Sarajevo ove godine će na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović i ulici Ferhadija realizovati projekat “Sarajevo Holiday Market se vraća kući” povodom predstojećih zimskih praznika.

Projekat će uključivati BH Telecom klizalište na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović koje će biti besplatno za sve korisnike, bajkovito selo Djeda mraza za mališane, te sajamske kućice duž ulice Ferhadija u kojima će biti izloženi proizvodi domaćih izlagača.

Bit će ovo deseti po redu Sarajevo Holiday Market, koji je prvi put otvoren upravo na ovom mjestu 2011. godine.

Projekat će implementirati Udruženje Zone unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator, a partneri projekta su Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. BH Telecom kao kompanija koja podržava društveno odgovorne projekte bit će sponzor klizališta na kojem će građani i turisti moći klizati sve do 5. februara 2023. godine.

“Ponudit ćemo mnoštvo novih i zanimljivih sadržaja građanima i turistima ove zime u Starom Gradu. Projekat počinje 15. decembra i trajat će sve do 5. februara naredne godine, do kada će raditi klizalište. Sajamske kućice ćemo po prvi put smjestiti u ulicu Ferhadija i one će raditi u periodu od 15. decembra do 15. januara. Uvodimo novine sa unificiranim kućicama i domaćim proizvođačima, zanatlijama. Korisnicima kućica je omogućeno besplatno učešće jer na ovaj način želimo pomoći našim privrednim subjektima”, istakao je načelnik Hadžibajrić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić izjavio je da se mora razmišljati o izgradnji Kantona Sarajevo kao turističkog brenda, izgradnjom kvalitetne turističke ponude koja će Sarajevo staviti na listu najpoželjnijih turističkih destinacija u Evropi i svijetu.

“Kad se pojavila ova ideja i inicijativa iz Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića o održavanju Holiday Marketa, nismo puno razmišljali da li da podržimo ovakve i slične događaje. Drago mi je da će biti ovakvih događaja širom Kantona Sarajevo, što će obogatiti našu turističku ponudu. Ovim manifestacijama želimo vratiti sjaj olimpijskom gradu Sarajevu, pogotovo u prazničnim danima. Svi smo na neki način svjesni da je Općina Stari Grad muzej na otvorenom i da je to najfrekventniji dio Kantona Sarajevo među turistima. Želimo da svi gosti koji dođu da se dobro osjećaju u jednom prazničnom raspoloženju i da ponesu nezaboravne uspomene iz Sarajeva”, poručio je ministar Delić.

Direktor Sarajevo Holiday Marketa Nedim Lipa poručio je da će market ove godine biti drugačiji od prethodnih, sa kućicama u ulici Ferhadija koje će imati raznovrsnu ponudu domaćih, autohtonih proizvoda zanatlija, ali i gastronomije. Zahvalio se načelniku Hadžibajriću, sekretarki organa državne službe Almi Destanović i cijelom timu Općine Stari Grad što su stvorili sve potrebne uslove za realizaciju ovog projekta.

“Hvala načelniku Hadžibajriću, koji nas je pozvao da se ove godine vratimo kući. Mislimo da je ovo neki novi početak Sarajevo Holiday Marketa, da on ovdje i treba da bude pored prelijepe Saborne crkve i Katedrale, da svjedoči multietničnosti Sarajeva. Ove godine udaramo temelje jednom novom rekoncipiranom Sarajevo Holiday Marketu, kojeg ćemo nastojati iz godine u godinu graditi sve više kako bi on nudio sve više zabavnih sadržaja kako za građane, tako i za posjetitelje Sarajeva”, izjavio je Lipa.

Nađa Lutvikadić-Fočo, rukovoditeljica Sektora za upravljanje promocijom BH Telecoma izjavila je da se ova kompanija rado uključila u projekat zato što je BH Telecom kompanija koja je dio svake lijepe priče.

“Ova priča je nešto što je ogledalo Grada Sarajeva. Mi nemamo dovoljno sadržaja i zahvaljujem načelniku Hadžibajriću za ovaj segment, ne samo za turiste nego i za svu našu djecu koja će taj period decembra i januara moći provesti u svom gradu i imati odličan sadržaj koji će biti potpuno besplatan. BH Telecom je kompanija koja u strateškoj viziji zaista podržava društveno odgovorne projekte. Ovo nije klasični komercijalni projekat, mi smo presretni da možemo biti dio priče gdje će građani i turisti i svi oni koji će prolaziti gradom imati priliku vidjeti jako lijepo osmišljen projekat i zato zaista moram reći da smo ponosni što smo generalni pokrovitelji ovog projekta”, izjavila je Lutvikadić-Fočo.

Projekat “Sarajevo Holiday Market se vraća kući” počinje svečanim otvaranjem u četvrtak, 15. decembra u 17 sati na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Kao doprinos cjelokupnoj prazničnoj atmosferi, ove zime su novogodišnjim dekoracijama bogato ukrašene ulice Starog Grada u užoj jezgri. U Štrosmajerovoj ulici je postavljena jelka visine šest metara, a ovih dana bit će postavljena i okićena još jedna velika jelka ispred Katedrale.

Radio AS