Delić na kafi s mladim poduzetnicima: Potrebna interakcija vladinog, nevladinog i realnog sektora

U saradnji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Startup studija, jučer je organizovan susret ministra privrede KS Adnana Delića s mladim poduzetnicima, vlasnicima startup kompanija, ali i mladima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog poslovnog poduhvata. 

Susret je otvorila i moderirala Alma Mušić, direktorica komunikacija Fondacije Mozaik, nakon čega je uslijedila uvodna riječ o programima Ministarstva privrede KS, prilike Startup studija i otvorena diskusija na temu pokretanja i održavanja novoosnovanih kompanija, izazovima i preprekama u razvoju poduzetništva u našoj zemlji.  

Mladi vlasnici startup kompanija predstavili su svoje biznise, a tokom diskusije posebno se razgovaralo i o samom pojmu startup-a i zakonskoj regulativi koja startup kao takav ne prepoznaje kao poslovni subjekt. Mladi su iskazali potrebu za edukacijama za pripremu biznis plana neophodnog za prijavu na javni poziv Ministarstva, ali i uputili primjedbe na prethodne pozive koji su limitirali određene šifre djelatnosti. Ministar Delić je pojasnio da Ministarstvo već radi na programima poticaja male privrede za 2022. godinu, te da će kriterij vezan uz šifre djelatnosti svakako biti fleksibilije u odnosu na prethodne godine u onoj mjeri koliko to Zakon o poticaju razvoja male privrede dozvoljava. 

Između ostalog, mladi su istakli i izazove s kojima se suočavaju prilikom zapošljavanja prve osobe u svojim novoosnovanim komapnijama, kao i neophodnost pronalaska investitora za nastavak poslovnih aktivnosti.

Na susretu je bilo govora i o digitalizaciji državnog aparata što bi utjecalo na pojednostavljivanje pristupu poticaja u okviru Ministarstva privrede. 

Ministar je kazao da od dolaska u Ministarstvo radi na aktualiziranju procesa digitalizacije, ali da bez zakona o digitalnom potpisu, pečatu i dokumentu ne postoji mogućnost da se ovaj proces provede.

„Bez digitalizacije mi ne možemo govoriti o pravovremenom odgovoru javnih institucija na potrebe privrednika. Mi raspisujemo javne pozive kada se steknu uvjeti, a ne kada privrednicima treba novac za zapošljavanja ili proširenje poslovanja, i to sigurno moramo promijeniti. Moja ideja je bila da digitalizujemo sve poticaje u Ministarstvu privrede i da javni pozivi budu otvoreni tokom čitave godine sve dok ima sredstava, što bi značilo kad neko hoće da zaposli nove ljude, modernizuje pogone, proširi poslovanje i drugo jednostavno aplicira online i odmah ima pristup sredstvima. Nažalost, dok se na nivou države ne donese zakon o digitalnim dokumentima, potpisu i pečatu mi taj proces ne možemo realizovati, ali sigurno nećemo odustati od ovog projekta“, pojasnio je ministar Delić.  

Direktor Startup studija Dženan Šarić, nakon prezentacije prilika Startup studija, izjavio je da je „Kafa s ministrom“ prilika da se predstavnik vlasti neformalno susretne s mladim poduzetnicima, kako bi podijelili iskustva i zajedno pronašli modele i kriterije koji bi umnogome poboljšali programe poticaja razvoju poduzetništva. 

„Na ovaj način mladi su imali priliku da razgovaraju i o mogućnostima za koje nisu ni znali i ovo je jedinstvena prilika da se razmijene iskustva i da se vidi šta se može unaprijediti. Mislim da su ovakvi događaji korisni, informativni i edukativni. Posebno je značajan segment razmjene kontakata i umrežavanja pedesetak mladih ljudi koji su bili prisutni, i to je sigurno velika vrijednost ovog skupa. Nadam se i da će ovaj susret donijeti i promjene u samim poticajima i pozivima koje planira osigurati i raspisati Ministarstvo“, naveo je Šarić. 

Na kraju je ministar Delić kazao i da veze koje se ostvare na ovakvim sastancima uvijek rezultiraju boljim razumijevanjem između javnog i privatnog sektora. 

„Otvoreni smo za konstantnu dvosmjernu komunikaciju s korisnicima programa Ministarstva privrede. Za bilo kakav rast i razvoj u našem društvu potrebna je interakcija vladinog i nevladinog i realnog sektora, i u tom kontekstu želimo da otvorimo svoja vrata prema svim zainteresovanim kako bi kompletan ekosistem startup-a i generalno poduzetničkog razmišljanja unaprijedili, te omogućili mladim ljudima da svoje ideje razvijaju u svojoj državi i na taj način obezbijede opstanak znanja, inteligencije i zdravih vrijednosti“, naglasio je ministar Delić. 

Saradnja između Ministarstva privrede KS i Startup studija će se nastaviti, a nakon ovog skupa najavljeni su i drugi sličnih sadržaja u skorijoj budućnosti. 

Radio AS