Delić na „Oracleovoj“ godišnjoj konferenciji predstavio e-platformu Ministarstva privrede KS

U okviru jučer održane konferencije “Prozor u 2030, godinu”, u organizaciji kompanije „Oracle“,  ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić na panelu “Uspješne priče korisnika” predstavio je e-platformu Ministarstva privrede za dodjelu poticajnih programa.

E-platforma Ministarstva privrede KS razvijena je na bazi “Oracleovog” najsavremenijeg softvera, a implementirala ga je domaća kompanija “Mibo komunikacije”. Platforma je razvijena uz podršku USAD-ovog FINRA projekta, putem kojeg je finansirana ova investicija vrijedna nešto više od 700.000 KM. Čitav proces razvoja i faze testiranja Ministarstvo je u saradnji s “Mibo komunikacijama” završilo za nepunih šest mjeseci, što je najkraći period realizacije ovako zahtjevnog projekta kojeg je kompanija “Oracle” provodila u javnim institucijama.

Ministar Delić podsjetio je da je proces digitalne transformacije poticajnih programa u Ministarstvu privrede ideja koju je želio provesti već po samom preuzimanju mandata i da, usprkos mnogim preprekama, odustajanje od digitalizacije nije bilo opcija.

“Javna uprava je u pravilu suviše birokratizirana i dosta spora u odnosu na privredni sektor, koji sustiže trendove tehnološko-digitalnog vremena. Mi, kao njihov servis, moramo pratiti njihov razvoj i ne samo da ih moramo pratiti, po pravilu javni sektor bi trebao biti inicijator promjena i unapređenja procesa”, istakao je ministar Delić.

Podsjetio je da je platforma krajem prošle godine završena i da je prošla testnu fazu, te da očekuje da će ove godine biti puštena u funkciju, odnosno da će se ovogodišnja poticajna sredstva prvi put realizirati na e-platformi. Potcrtao je kako je digitalna transformacija korak naprijed u jačanju transparentnosti procesa.

“Digitalizacija je korak dalje u povećanju stepena transparentnosti, s obzirom na to da smo mi godinu ranije uveli i on-line registre poticaja maloj privredi i poljoprivredi i tako omogućili da svi budu javno dostupni. Digitalizacijom sada praktično činimo transparentnijim, odnosno vidljivijim proces selekcije i odobravanja grant sredstva i poticaja, jer će svi koji apliciraju putem e-platforme odmah znati da li zadovoljavaju potrebne uvjete ili ne. Ustvari, na ovaj način smanjujemo utjecaj faktora čovjeka i bilo kakvih namjernih ili nenamjernog previda koje ljudski faktor može napraviti, a to je posebno bitno zbog urušenog povjerenja korisnika u sistem i institucije. Vjerujemo da će digitalizacija doprinijeti da se taj jaz smanji, te da će samim tim povećati interes onih koji će aplicirati na neki od programa podrške koje imamo u Ministarstvu”, naveo je ministar Delić.

Ministarstvo privrede KS prva je javna institucija koja je napravila korake u oblasti digitalne transformacije poticajnih sredstava, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire.

Prema riječima Jovane Vidaković, voditeljice “Oracleovog” regionalnog sektora za poslovanje s javnim institucijama, e-platforma Mistarstva privrede KS za sada je jedinstvena u regionu i model je koji bi se mogao multiplicirati i u drugim ministarstvima.

Kako je navela, već dva ministarstva iz Vlade KS uputila su zahtjev “Oracleu” da ovu platformu usklade s potrebama javnih poziva i u njihovim resorima.

Radio AS