Građani BiH u specijalu BHRT-a donirali 300 hiljada KM za narod Turske i Sirije

Građani Bosne i Hercegovine i brojni istaknuti pojedinci i kompanije sinoć su do 23:00 sati donirali 300 hiljada KM za pomoć narodu Turske i Sirije. Za tri sata je upućeno više od 80.000 poziva na broj 17006, a telefoni i dalje nastavljaju zvoniti.

BHRT je sinoć na svim svojim platformama emitirao trosatni posebni program posvećen prikupljanju pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju.

Emisija pod nazivom “Teleton” planirano je da traje od 20:00 do 23:00 sata, no emitovanje je produženo, a građani su putem poziva na broj 17006 donirali novac za unesrećeni narod Turske i Sirije.

Pored doniranja novčanih sredstava imali su priliku i razgovarati s nekim od 150 ličnosti iz političkog kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u posebnoj emisiji i javljali se na telefone.

Između ostalih, sinoć su, u studiju BHT-a bili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, premijer FBiH Fadil Novalić, glumac Admir Glamočak, bivši nogometni reprezentativac BiH Elvir Bolić, legenda narodne muzike Halid Bešlić, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, infulenserica Hana Hadžiavdagić, selektor “Zmajeva” Faruk Hadžibegić i brojni drugi iz svijeta politike, diplomatije, kulture, sporta, muzike, umjetnosti, showbiza, medija…

Akciju su putem videoporuka podržali i reprezentativci BiH Edin Džeko i Miralem Pjanić, najbolja bh. plivačica Lana Pudar, skijašica Elvedina Muzaferija, košarkaš Džanan Musa i mnogi drugi. Posebno vrijedi spomenuti da su u emisiji učestvovali i spasitelji koji su bili u Turskoj nakon razornih zemljotresa i tragali za ljudima ispod ruševina, a oni su sa gledateljima i slušateljima podijelili djeliće svojih iskustava.

Podršku su dale i firme sa velikim novčanim donacijama.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je kako ovo nije prvi put da BHRT radi ovakve projekte, te da je riječ o gestu solidarnosti za ljude koji su u nekoliko minuta ostali bez svega, kao i činjenici da i mala zemlja Bosna i Hercegovina stoji iza njih.

Iz Udruženja Pomozi.ba su istakli kako im je velika čast i zadovoljstvo što se Javni RTV servis priključio akciji pomoći i pozvao i njih. Akcija je pokrenuta 1. marta, a do danas je bilo prikupljeno 3.000.000 KM.

Radio AS