Delić: Nastavljamo praksu transparentnog trošenja budžetskih sredstava namijenjenih javnim preduzećima

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas s direktorima javnih preduzeća iz resora privrede sporazume o sufinansiranju redovnog poslovanja tih preduzeća.

Također je potpisao sporazume o realizaciji projekata rekonstrukcije i adaptacije kantonalnog prihvatilišta za pse „Prača“, te osnivanja urgentne službe za liječenje povrijeđenih životinja s Veterinarskom stanicom KS.

Potpisivanje sporazuma s javnim preduzećima praksa je koju je Ministarstvo privrede KS uvelo prošle godine, zajedno s osnivanjem Odjeljenja za praćenje rada privrednih subjekata s učešćem javnog kapitala, a koje kontinuirano prati rad ovih preduzeća. Cilj je, po riječima ministra, svrsishodno i transparentno usmjeravanje budžetskih sredstava kako bi se za svaki transfer znalo kada i za koje namjene je utrošen.

Sporazumi potpisani danas s javnim preduzećima podrazumijevaju transfer u iznosu od 3.408.000 KM. Od ovog iznosa, 250.000 KM je namijenjeno za projekt osnivanja urgentne službe za liječenje povrijeđenih životinja, 958.000 KM za prihvatilište za pse “Prača”, dok je preostali iznos izdvojen  za sufinansiranje redovnog poslovanja preduzeća.

Direktorica Veterinarske stanice Nasiha Spahić istakla je da će realizacijom projekta u Prači, Kanton Sarajevo dobiti vrhunski opremljeno prihvatilište pasa koje će biti u skladu sa svim evropskim standardima i Zakonom o brizi i zaštiti zdravlja životinja.

Radio AS