Dječije odmaralište “Lozica” kod Dubrovnika vraćeno Crvenom križu Novo Sarajevo

Dječije odmaralište “Lozica” kod Dubrovnika vraćeno je Crvenom križu Novo Sarajevo nakon pravne bitke duge više od 30 godina.

Ovu informaciju na svojoj Facebook stranici objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Zajednički interes kantona, grada i općine je da zaštiti ovu vrijednu, višemilionsku imovinu od oko 4000 kvadrata zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji i da joj vrati namjenu oporavilišta i odmarališta”, napisala je Karić.

U pitanju je ogromno zemljište uz morsku obalu, veliki barokni dvorac, plaža, specijalno izgrađeni podvožnjak iza kojeg se nalazi hotel sa tri sprata i dvije luksuzne vile.

Gradonačelnica je istakla kako je odmaralište radilo tokom cijele godine. Zimi i na proljeće su dolazili uglavnom penzioneri, a ljeti se prostor koristio za škole u prirodi i za oporavak djece nakon liječenja.

“Sigurna sam da će nam koristiti izuzetno uspješni partnerski i prijateljski odnosi sa Gradom Dubrovnikom i uvaženim gradonačelnikom Matom Frankovićem. Vrijeme je za konkretno osnaživanje saradnje u oblasti infrastrukture, turizma, ali i očuvanja našeg vrijednog naslijeđa”, zaključila je Karić.

Radio AS