Do kraja godine besplatne predstave za đake osnovnih škola Općine Stari Grad

Skoro 600 učenika osnovnih škola iz Općine Stari Grad Sarajevo do kraja ove godine pogledat će neku od pozorišnih predstava koje su na repertoaru Centra za kulturu i mlade u Jelićevoj ulici. Riječ je o saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i Centra za kulturu i mlade, a kako bi se kod najmlađih razvile navike odlaska u pozorište i pozorišne kulture, te zainteresovali za ovu vrstu umjetnosti u najranijoj dobi.

Organizovane posjete učenika počele su u septembru, od početka nove školske godine, a prvi su pozorište posjetili starogradski prvačići koji su pogledali predstavu pod nazivom “Bajka o ribaru i ribici”.

Nakon prvačića, učenici drugih, trećih i četvrtih razreda OŠ “Edhem Mulabdić” u pratnji učiteljica prisustvovali su dječijoj predstavi pod nazivom: “Lakonoga u čarobnoj šumi”.

Učiteljica Sedina Mešanović iz OŠ “Edhem Mulabdić”, pohvalila je ovaj projekat kazavši da je razvijanje pozorišne kulture izuzetno značajno u razvoju svakog djeteta.

“Predstave za djecu imaju obrazovni ishod i veoma je važno da naši mališani posjećuju kulturno-umjetničke institucije. Zahvaljujemo se Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na pozivu i rado ćemo se odazvati na sve iduće”, izjavila je učiteljica Mešanović.

Tema predstave “Lakonoga u čarobnoj šumi” je urađena prema motivima priče “Stonoga i prijatelji” Fahrudina Kučuka u režiji Riada Ljutovića, a u produkciji JU Centar kulture i mladih. Djeca su s oduševljenjem i aplauzom nagradila glumce koji su jednostavnošću i svojim umijećem vrlo brzo zaokupili njihovu maštu i zainteresovanost.

Sljedeće sedmice predstavu “Bajka o ribaru i ribici” pogledat će učenici OŠ “Saburina”, OŠ “Vrhbosna”, OŠ “Hamdija Kreševljaković” i OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”.

Za učenike OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” posjeta pozorišnoj predstavi planirana je početkom decembra, a prema repertoaru Centra za kulturu i mlade.

Za ovaj projekat iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo izdvojeno je 5.000 KM.

Radio AS