Dodijeljene Šestoaprilske nagrade na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na današnjoj svečanoj sjednici dodijelilo nagrade povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović su nagradu za doprinos u oblasti privrede uručili Privrednom društvu za promet i usluge “Alternativa“, zatim prof. dr. Rifatu Škrijelju u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željku Leru u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Fotoreporter iz Barselone Jordi Pujol Puente posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, a što je bio prijedlog Udruženja “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak”. Jordi Puente bio je fotoreporter iz Barcelone koji je 17. maja 1992. godine ubijen u Sarajevu gelerom granate. Kada je poginuo, imao je samo 25 godina.

Nagrada “Graham Bamford” uručena je posthumno Nerminu-Beli Sukiću i Džebrailu Šišiću te Husi Sinanoviću, Lejli Šopović i Ameli Trbić. Osim toga uručene su brojna priznanja zaslužnim građanima Sarajeva. Tako je “Plaketu Grada Sarajeva” posthumno dobio Sead Gološ, Islam Đugum i Fondacija “Dogs Trust BiH”.

Svečanu sjednicu obilježavanja Dana Grada Sarajeva je otvorio predsjedavajući Vijeća Ademović, nakon čega je gradonačelnica Karić održala govor. Ademović je kazao kako su ovogodišnja tema obilježavanja mostovi, dok se Karić fokusirala na slobodarski duh Sarajeva.

Osim gradskih vijećnika, ceremoniji su prisustvovale i zvanice sa svih nivoa vlasti, diplomatski predstavnici, organizacije civilnog društva i drugi gosti. Tu su bili gradonačelnici nekoliko gradova regiona, ali i Evrope, a ceremoniji je prisustvovao i visoki predstavnik Christian Schmidt.

klix.ba

Radio AS