Čuvanje nacionalnog blaga: U toku značajne rekonstrukcije u Zemaljskom muzeju BiH

Zahvaljujući internacionalnoj Fondaciji ALIPH (ALIPH-International alliance for the protection of heritage in conflict areas) nastavljaju se radovi na rekonstrukciji pojedinih dijelova Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

“Nakon što je našoj instituciji pružila značajnu pomoć za realizaciju stalne postavke “Bosna i Hercegovina u prethistorijskom dobu”, po pitanju relokacije i izlaganja čuvenog čamca iz Donje Doline kod Bosanske Gradiške, Fondacija ALIPH kroz dvogodišnji projekat ukupne vrijednosti 599.511 USD nastavlja finansirati obnovu stolarije i izabranih, najvažnijih depoa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, istakli su iz muzeja.

Trenutno se obavljaju radovi zamjene stolarije na zgradama Odjeljenja Prirodnih nauka i Odjeljenja za etnologiju, a u istim objektima vrši se potpuna građevinska sanacija i opremanje depoa entomološke zbirke, kao i etnoloških depoa u kojim se čuvaju zbirke tekstila i kućnog pokućstva.

“Kolika je važnost radova koji se izvode, a koji uključuju i opremanje inventarom te klimatizaciju istih, najbolje govori činjenica da se u navedenim depoima čuva oko 500.000 predmeta i uzoraka, naravno, najviše u okviru entomološke zbirke. Nakon završetka navedenih radova planira se pristupiti rekonstrukciji i obnovi dijela depoa Odjeljenja za arheologiju, onih u kojima se čuva materijal sa najznačajnih arheoloških iskopavanja u Bosni i Hercegovini iz prethistorijskog i antičkog perioda. Podrška Fondacije ALIPH Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine primjer je dobre prakse zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa kojoj se pridružila i Ambasada Kraljevine Švedske, kao i kancelarije UNESCO-a i UNDP-a u Sarajevu, te im se i ovom prilikom zahvaljujemo u ime građana Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz muzeja.

Radio AS