Dodjelom nagrada u Sarajevu završen deveti Festival dječije umjetnosti

Završen je deveti Festival dječije umjetnosti (FEDU) u Sarajevu dodjelom nagrada najboljim književnim, muzičkim i dramskim stvaraocima.

Najboljim bajkopiscem među djecom proglašena je učenica osnovne škole Asia Il Halabi za njen rad „Bajka o drvetu“. Drugonagrađene su učenice Ivana Grcić i Zehra Šeko.

U kategoriji odraslih, književnik iz Crne Gore Žarko Vučinić je kao prvonagrađeni dobio priznanje „Aidin maslačak“ za njegovu „Bajku o Belom jelenu“, a Olivera Jelkić iz Srbije za doprinos književnosti za djecu.

Žiri je posebno pohvalio učenike Osnovne škole “Hrasno” iz Sarajeva i njihovog nastavnika Admira Đanku zbog toga što je na ovogodišnji konkurs poslano 48 radova iz te škole.

Za dosege u muzičkoj umjetnosti, na Festivalu je u kategoriji umijeća izvedbi na električnoj gitari prvonagrađeni Nihad Šehalić iz škole „Suncokreti“, drugi je Dino Hamidović, a treći Ibrahim Gabela.

Za izvođenje na akustičnoj klasičnoj gitari prvu nagradu je osvojila Lejla Tvrtković, drugi je Luka Maraus, a treći Faris Šovšić.

U kategoriji dramske umjetnosti, žiri je odlučio da prva nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju bude uručena za originalni tekst „Drvljaci“ autora Vanje Jovanović i Patrika Gregureca Kazališne družine Pinklec Čakovec iz Hrvatske.

Za najbolju režiju, dobitnik nagrade je Peđa Gvozdenović za predstavu „U potrazi za slovom R“ Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca, Hrvatska.

Ansambl predstave „Krokodil Marko“ – glumci Marko Cindrić, Filip Eldan i Nikša Eldan ravnopravno dijele nagradu za najboljeg glumca Festivala. Ovu predstavu režirao je Dubravko Torjanec a izvelo Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Hrvatska.

Najboljom glumicom Festivala proglašena je Petra Cicvarić zbog uloga Dore i Suzane u igrokazu za koji je ona napisala poučni tekst.

Ivan Duić je prvonagrađeni učesnik Fstivala za scenografiju, kreaciju lutaka i video projekciju u predstavi „Krokodil Marko“, a nagrada za najbolju kostimografiju odlazi u Niš, Srbija, Dušanu Stankoviću i Draganu Đuriću, za izvedbu Pozorišta lutaka iz tog grada.

Predstava „Priče bez veze“ Teatra Poco Locco iz Zagreba, Hrvatska, nagrađena je od publike priznanjem „Najjači aplauz“.

Nagrada “Aidin maslačak” – Teatar – Grand prix pripada realizatorima predstave „Drvljaci“ u režiji Vanje Jovanović i izvedbi Kazališne družine Pinklec Čakovec, Hrvatska.

Ovogodišnji Internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu – Festival dječije umjetnosti (FEDU) trajao je od 3. do 7. maja i ponudio niz zanimljivih programa.

To je prvi internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu, kulturni događaj dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera, a cilj je afirmacija stvaralaštva za djecu, ali i dječijeg stvaralaštva.

Priznanje „Aidin Maslačak” dodjeljuje se u znak sjećanja na petogodišnju djevojčicu Aidu Kučuk, žrtvu proteklog rata u Bosni i Hercegovini, čiji je mladi život prekinula eksplozija granate 2. maja 1992. godine.

Radio AS